Medarbetarna på News.

Ett år med News – Andreas Schander

News firar ett år och det är dags att lära känna eldsjälarna bakom News. I dag presenterar vi reporter Andreas Schander.

Vem är du Andreas?
– Jag är fullständigt såld på journalistik på gott och ont, jag har svårt att vara ledig när jag ska vara ledig, men hellre det än tvärtom, att man har svårt att jobba när man ska jobba. Men annars, jag är 43 år, har fru och tre barn och nu har jag bott i Linköping i elva år.

Varför blev det News för dig?
– Jag läste en artikel på Medievärlden om att det skulle startas nyhetssajter i Östergötland så jag slängde iväg ett mejl. Tio minuter senare ringde vd:n Mats Ottosson, två dagar senare ringde han på dörren och vi snackade journalistik i tre timmar. Det slutade med att vi skrev kontrakt dagen efter.

Vad är din bakgrund?
– Jag är uppvuxen i Boxholm i en klassisk arbetarfamilj, vi är fyra bröder där alla jobbade inom den tunga industrin. Men sämre tider gjorde att jag inte fick fortsätta jobba på valsverken, då satte jag mig på skolbänken och läste in alla gymnasieämnen. Till och med nian läste jag in för i grundskolan blev jag underkänd i alla ämnen. Jag hatade skolan och skolkade väldigt mycket. Men vid 25-årsåldern var det tvärtom, jag blev fast och tyckte faktiskt att det var kanonkul att plugga. Så sökte jag till journalisthögskolan i Kalmar och fick nästan en chock när jag fick besked om att jag hade kommit in. Så jag tog av mig blåstället och fattade pennan kan man säga.

Vad hände sen?
– Jag var inte den bästa eleven på Högskolan men jag var en av de mest målinriktade, jag gav aldrig upp och från dag ett såg jag alla de drygt 70 andra i klassen som konkurrenter. Jag såg det som en tävling där vinsten var ett jobb i mediebranschen. Efter det har jag jobbat på några olika dagstidningar i Kalmar, Hultsfred, Oskarshamn, Jönköping och i Linköping. Ett tag var jag expertkommentator inom speedway på P4 Östergötland också.

Hur är jobbet?
– Häftigt, här gör alla allt, alla är redaktörer och publicerar sina egna grejer och man hittar sina egna jobb. Vi har deadline hela tiden och vår lista på jobb ändras flera gånger varje dag så kommunikationen har aldrig varit så snabb som på någon annan arbetsplats. Och alla här brinner för vad vi gör.

Varför tror du att News har gått så bra det här året?
– Det beror på flera saker, dels gillar vi som jobbar här att tävla, tävla om att vara först och att hitta egna nyheter. Sedan finns det uppenbarligen en stor medieskugga som vi försöker fylla så gott vi kan. Sedan är det lätt att bli populär när vi är de små uppstickarna utan någon stor koncern som äger oss. Och som aldrig kommer införa betalväggar. Det känns bra.

Vill du komma i kontakt med Andreas, mejla: andreas.schander@linkopingnews.se

Lämna tips till Linköping News:
Mobil dagtid måndag-fredag:
0709-57 28 19
Kvällar, nätter och helger, SMS till:
0709-57 28 19
Eller via mejl:
press@linkopingnews.se

Lämna tips till Norrköping News:
Mobil dagtid måndag-fredag:
072-386 64 47
Kvällar, nätter och helger, SMS till:
072-386 64 47
Eller via mejl:
press@norrkopingnews.se

Och självklart kan du hör av dig via våra Facebook-sidor också.

MER:

Vi firar ett år – här är vi som gör News

Elisabeth – ett år med News

Jerry Prütz – ett år med News