Kommunikationsspecialisten och skönlitterära debutanten EvaMarie Törnström är en modig kvinna. Hon backar varken för vargar eller psykopater. Här syns hon i möte med en varg i amerikanska Colorado, där hon även för första gången kom i kontakt med sitt andra konstnärliga uttryck - polymerlera.
Foto: Privat

Färgstark chefskändis som bryter av med skönlitterär debut

För många är hon mest känd som en kommunikationsexpert och ledare av rang. För andra är hon en kreativ skulptör med utpräglad blick för det konstnärliga och kreativa. Nu kan EvaMarie Törnström från Östra Harg även kalla sig författare.

Kanske blir det med hennes första skönlitterära bok, På fel sida om solen, som med det mesta andra: att EvaMarie Törnström går från att vara helt okänd, till att bli vad som närmast måste kallas en kändis – nästan över en natt.

Att nå fram till punkten vid vilken hon kunde börja titulera sig kommunikationsspecialist tog i och för sig några år. Men sedan mer än ett decennium är hon nu känd som en av Linköpings mest namnkunniga kommunikationschefer med en gedigen bakgrund som en av de mest framskjutna ledarna på Mjärdevi science park och som kvinnan som sedan ett par år tillbaka styr och ställer när lantbrukarna i LRF Östergötland vill nå ut i det allmänna mediabruset med sina budskap.

Sedan 2011 är hon även en kändis bland dem som använder polymerlera som konstnärligt uttryck. Efter att ha börjat skulptera med den färgglada massan, mest som en hobby och en kul grej, blev hon snabbt uppmärksammad för sina fantastiska hästskulpturer och sina spännande tankar om kreativitetens kraft, som hon utvecklat under sin mångåriga kommunikationskarriär. Idag är hon nästan lika uppskattad som föreläsare i ämnet kreativitet, som för sitt konstnärliga skapande och har flera gånger bjudits in att agera huvudtalare på internationella symposier för polymerlera-konstnärer.

Det finns alltså lite att leva upp till när EvaMarie Törnström nu ger sig in i djungeln av skönlitteratur på nätet.

För många skulle det nog innebära skrivkramp, att ens fundera på att debutera med en psykopat-thriller-road-movie-roman, som är det Törnströms debutroman mest kan liknas vid.

Men med något att berätta – både om själslig skirhet, relationer, psykopater och om inre och yttre resor – har EvaMarie Törnström tagit sig an utmaningen utan skymten av tveksamhet. Med intressanta karaktärer och händelser lika oväntade som ovanliga, har hon spunnit en närmast perfekt väv med samband av vilka vissa inte avslöjas förrän i de allra sista rafflande textraderna.

Själv beskriver Törnström skrivandet som lustfyllt och roligt.

Resultatet blir spännande.

I centrum för handlingen står Tigerlilja som bor och arbetar i Linköping. Hemma i bostadsområdet Ryd ligger hennes mamma i sjuksäng. Plötsligt mördas mamman, av Tigerliljas psykopatiska syster, som snart även börjar sukta efter Tigerliljas blod. Tigerlilja flyr i panik – ut på en road-trip där hon får sällskap av den stöttande, men också mystiske, Johan. Dramatiska händelser avlöser varandra i ett rasande tempo och förvecklingarna är många. Under resans gång får Tigerlilja gott om tillfällen att både lära känna sig själv och att lära sig hantera de svåraste av situationer. Upplösningen går i rafflande thrillerstil och precis som mycket annat i boken känns slutet allt annat än förutsägbart.

– Det verkar kanske konstigt att jag, som själv är en genomsnäll person, har velat jobba så mycket med en så ”elak” person, som Tigerliljas syster. Men jag, som arbetat inom kriminaltekniken också, har insett att psykopater ju egentligen inte är ”elaka”, i ordets egentliga bemärkelse. Frågar man dem själva skulle de till exempel säga att de bara agerar fullt rationellt, vilket de också gör på många sätt, säger EvaMarie Törnström.

– I min bok har jag både velat beskriva och resonera kring hur man egentligen fungerar ”från det hållet”. Och uppehålla mig kring frågeställningar om hur snälla personer hanterar elaka personer och även leka med vad som händer om man, istället för att agera som förväntat i en viss situation, gör på ett helt annat sätt, fortsätter hon.

På fel sida om solen är EvaMarie Törnströms andra bok. Den första var en fackbok om bilar, som hon gav ut med stöd från ett etablerat förlag som kunde erbjuda henne hjälp med allt från en erfaren redaktör med kritiskt öga, till formgivare och fotografer.

Men nu, när hon skriver skönlitterärt, vill hon ha mer kontroll över sin process och har därför valt att själv agera utgivare. Till skillnad från många andra debutanter ger Törnström enbart ut sin bok som e-bok.

Som mångårig kommunikationschef på Mjärdevi science park har hon inte bara skaffat sig mängder av bra teknikkontakter och lärt sig massor om nya tekniska innovationer. Hon har även utvecklat ett gott väderkorn för vad framtiden kan komma att bära med sig.

– Jag läser väldigt mycket själv, och det är sällan jag tar fram en skönlitterär bok ur bokhyllan för att läsa om den. Samtidigt tror jag fler och fler går över till att läsa på läsplatta. Så det kändes enkelt att enbart ge ut boken som e-bok och sälja den via exempelvis Adlibris och Bokus. E-böcker blir ju billigare både för läsarna och för mig som författare och för mig, med min bakgrund, kändes det enkelt att bara behöva läsa in mig på de program som behövs för att konvertera boken till epub-format, säger EvaMarie Törnström.

Vad händer nu? Blir det fler e-böcker om Tigerlilja?

– Ja, det kanske det blir. Fler böcker blir det i alla fall. Bara för några dagar sedan fick jag en uppenbarelse som gav mig idén till vad min nästa bok ska handla om. Det blir en skönlitterär bok som kommer att vara lite halsbrytande, men som varken handlar om Tigerlilja eller psykopater. Mer säger jag inte. Men får jag till den här blir det en best-seller – helt i stil med ”Hundraåringen”.

MER OM EVAMARIE TÖRNSTRÖM

Ålder: 61

Yrke: kommunikationsspecialist

Bor: Östra Harg utanför Linköping

Familj: fyra utflugna barn, en icke utflugen man och sju nykläckta kycklingar

Fritid: skrivande och konstnärligt skapande

Äter: husmanskost lagade på svenska råvaror – gärna närodlade

Dricker: mest vatten, men även annat, när det passar

Läser: hela tiden! Facklitteratur om kommunikation och management och tänkvärd skönlitteratur

Tittar på: Hawaii 5-0

Musiksmak: bred. Gillar bra musik i olika genrer

Drivkraft: kreativiteten! ”Den använder jag inte bara när jag skapar konstnärligt och litterärt, utan även i min ”yrkesvardag”, när jag hjälper människor att nå fram.

Motto: ”Varje dag är en bra dag”

Dold talang: ”Äger” Roxen, genom annektering