Hans Ljung. Bild: Jerry Prütz.

Linköpings Mr Vinyl avslöjar sanningen om dina plattor

Hans Ljung har sålt, köpt och bytt vinylskivor under hela sin livstid. Här berättar Linköpingsprofilen om ett liv i musikens tjänst.

Ursprungligen kommer han från Söderköping men kom hit som 27-åring 1980. 1982 började han kränga plattor via postorder, 1986 startade han upp skivmässorna och 1989 startades Get Back Records upp. Först på Klostergatan och sedan flyttade butiken till Platensgatan.

Cliff Richard

– Jag köpte min första vinylsingel 1960, minns Hans eller Hasse som han kallas, och lägger till att det var en låt med Cliff Rickard.

– På den tiden var det singlar och ep:s som gällde. När Lp:n kom sen så slog det mig att en sådan skulle min veckopeng inte räcka till. En Lp kostade då strax över 20 kronor.

Vinylskivan dog i slutet på 1980-talet och på 1990-talet slogs sista spiken i kistan för vinylen. Sedan några är den dock tillbaka.

Sälja klenoder

– Det märks på de olika skivmässor vi besöker både här hemma och utomlands att vinylen fortfarande är het. Dock har nog hårdrocken peakat och numera är det mycket av vinylen från 80/90-talet som går åt.

Hasse och kompanjonen Benny Persner besöker ofta folk som vill sälja sina gamla samlingar. Ofta i tron att de ska tjäna en hacka och visst gör man det men det är inte det man tror som är värdefullt.

 

Vinylskivan är poppis. Bild: Jerry Prütz.

Gömda skatter

– Varje år, ofta i samband med sommaren, brukar kvällspressen köra rubriker om att ”dina gamla skivor kan vara värda en förmögenhet” vilket självklart inte alls är sant. De plattor de relaterar till kan vara en testpressning som funnits i ett exemplar och ägts av Ringo Starr eller någon annan legend.

– Visst, jag hade kunnat jobba kvar på SJ men mitt liv har verkligen berikats så oerhört mycket genom musiken. Jag kan hälsa på folk på stan som jag glömt namnet på men vet precis vad de gillar för musik, avslutar Hasse Ljung vårt samtal.