Foto: Årets kock

Han siktar på att bli Årets kock

I helgen smäller det! Då går finalen i tävlingen Årets kock av stapeln i Kungliga tennishallen i Stockholm. Bland de finalister som står redo att börja laga mat finns Jonas Alvin, 31, som till vardags arbetar som kock på Stångs magasin i Linköping.

Det är 35e året i rad som Sveriges skickligaste kock ska koras genom erövrande av den prestigefyllda titeln Årets kock. Finalen hålls i dagarna två. Efter en inledande utslagningstävling under fredagen, avgörs tävlingen under lördagen.

En riktig tävlingskändis

När News når Jonas Alvin över telefon under torsdagen är han redan på plats i Stockholm och bara några minuter återstår innan tävlingsprogrammet ska gås igenom.

Alvin är redan lite av en kändis i tävlingssammanhang. Han har bland annat deltagit i Årets ekokock och i den prestigefulla tävlingen Årets Östgötakock. Men med helgens final i Stockholm höjer han svårighetsgraden.

Tävlingsnerv ska ge mersmak

Trots att Jonas Alvin är en erfaren kock med drygt tio års arbetslivserfarenhet ”i ryggen”, av vilka han spenderat de senare på en av Linköpings absolut bästa restauranger, märks tävlingsnerven av. Att han inte bara representerar sig själv, utan även blir ansiktet utåt för Linköping och Stångs magasin i den prestigefulla tävlingen höjer definitivt tävlingspulsen.

Men bara så pass att den lär göra Jonas Alvins anrättningar smakliga och intressanta.

– Imorgon, fredag, ska vi laga en rätt med Bjärredkyckling. Och så blir det fyra andra olika moment som vi inte vet något om ännu. Av de 32 som var med från början i tävlingen är vi åtta som radar upp oss till start på fredag. Det ska bli spännande! På lördag är bara fyra av oss kvar, säger Jonas Alvin innan han rusar iväg för att ta del av dagens information från tävlingsledningen.

Läs mer om stjärnkocken från Linköping:

Linköpingskock till final – nu jagar han SM-guld

Linköpingskock från stjärnkrogen kan bli bäst i Sverige