Kristina Edlund (S) arbetar för ett mer jämställt Linköping. Foto: Jerry Prütz

Kristina Edlund (S) på kvinnodagen: Vi är inget gubbparti

Hon är kommunstyrelsens ordförande och hon arbetar för en mer jämställd kommun på alla plan. News fångar Kristina Edlund i steget på en företagsmässa för att prata kvinnodag, feminism och ett jämställt Linköping.

Den gängse bilden av en typisk Socialdemokrat är en man i medelåldern med facklig bakgrund som gärna talar högt och brett om allt. Det är i vart fall min öppningsfråga till Kristina Edlund som skrattar lite åt min bild av hennes parti innan hon svarar.

– Det där är en mycket gammal bild av vårt parti som absolut inte stämmer. Vi är ett både jämställt och feministiskt parti, vilket jag hoppas märkts på våra listor inför höstens val där vi har som princip att hälften av dem som är valbara är kvinnor. Själv är hon på första plats, därefter Elias Aguirre och så håller det på med varannan kvinna och man.

– Vi Socialdemokrater arbetar för ett jämställt Linköping på många sätt. Vi driver frågan om heltid till alla som vill ha det, vi arbetar aktivt mot kränkande behandling tillsammans med de andra partierna i den styrande koalitionen. Sedan finns det mer att önska av oss både som parti och Linköpings kommun som arbetsgivare. Men det gäller både närings och föreningslivet, menar Kristina Edlund som ändå är hoppfull inför framtiden och hon inspireras av hur både unga killar och tjejer tänker i fråga om jämställdhet.

– Jag tycker även att de olika metoouppropen har varit väldigt bra och satt fokus på flera viktiga saker. Vi är ganska jämställda i Sverige idag men jag tycker att det går lite långsamt och att det är bra att man eldar på lite, säger Kristina Edlund och tillägger att hon även anser att det är bra att man firar kvinnodagen och sätter fokus på viktiga kvinnofrågor.

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till Linköping News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner Linköping Newsappen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ Linköping News på Facebook.

-----

No more pages to load