Lars Vikinge smugglade in sin favorittavla med citat från tv-serien "Vita huset". Bild: Jerry Prütz.

Lars Vikinge: Därför behövs en borgmästare i Linköping

Sedan 1994 har Linköping återigen en borgmästare. Ny på jobbet är centermannen Lars Vikinge som tillträdde för en dryg månad sedan.

Borgmästarämbetet avskaffades både i Sverige och Linköping 1971. Då hade vi i Linköping haft en borgmästare sedan 1358. 1994 klev socialdemokraten Eva Joelsson in som borgmästare, därefter Ann-Cathrine Hjerdt. Från 2014 fram till den 6:e november i år innehade Helena Balthammar posten. Nu är det Lars Vikinge som är ny som borgmästare i Linköping.

– Det är naturligtvis en stor ära att få bli borgmästare i Linköping, öppnar den trevlige och engagerade centermannen.

– Att vara borgmästare är ingen post där man sätter någon på undantag. Det är inte heller ett ämbete som man ger till någon som är besvärlig. Man har en viktig uppgift i att ta hand om andra länders representanter. Linköping får ofta besök av andra länders ambassadörer. Nyligen var Indiens ambassadör här och i februari kommer Storbritanniens ambassadör hit, avslöjar Lars Vikinge.

Ingen reträttpost

– Det kan vara lite svårt att förstå vad kommunstyrelsens ordförande gör och representerar för någon som kommer från, till exempel, Kina.

Lars Vikinge är glad över det styret som nu kommer att gälla i Linköping med de fyra klassiska Allianspartierna, Moderaterna, Centern, Liberalerna och KD, håller i rodret.

– Jag tycker att det ska bli roligt att arbeta ihop med Niklas Borg som tar över som ordförande i Kommunstyrelsen efter nyår. Han har jobbat länge med sociala frågor vilket är något vi kommer att prioritera under den här mandatperioden.

Vi pratar om den bok han håller på att skriva. Den ska handla Sverige och berätta om landet vi bor och lever i.

Vi ska ditåt, säger Lars Vikinge och pekar med hela handen. Bild: Jerry Prütz.

Alla behövs

– Har vi råd med att betala socialbidrag så skulle vi även ha råd att erkänna att alla behövs, poängterar Lars Vikinge och fortsätter:

– Många här i landet, i länet och i Linköping känner att de inte är behövda och det skapar rädsla som i sin tur bäddar för missnöjespartier, säger han med tydlig adress till SD.

Lars Vikinge framstår som klipp och skuren för borgmästarämbetet. Han menar själv att det är en friare roll än att vara kommunalråd och man i rollen som borgmästare får söka samarbeten.

Hedersuppdrag

– Visst är det ett hedersuppdrag som upptar ganska mycket till när det kommer till att representera Linköping. Men det är kärt besvär, avslutar Lars Vikinge.

Här har du dina borgmästare:

Listan på borgmästare i Linköping hittar du här: