Pressbild

Röster ur mörkret på Hoffstens nya platta

Louise Hoffsten släpper sin nya platta “Röster ur mörkret” på fredag. En platta med rykande aktuella texter från 1900-talets början.

Plattan heter “Röster ur mörkret” och bygger på texter skriva i en annan tid, tidigt 1900-tal, men ändå inte.

– När jag ibland har brist på inspiration brukar jag besöka Svenskt visarkiv för att hitt a nya uppslag. Jag började titta på gamla texter, Skillingtryck, tiggarvisor, blindsånger och texter skriva av fångar. Deras röster talade till mig och till slut blev detta ett hjärteprojekt för mig, öppnar Louise då vi pratas vid dagen innan nya plattan släpps.

– Trots de här texterna är skrivna i början av förra seklet är de brinnande aktuella idag då vi har många som lever i fattigdom och utsatthet. Det är ganska skrämmande att så lite har hänt på så lång tid, menar Louise vidare och berättar att plattan är fylld av svensk blues så svart att döden hela tiden lurar bak nästa gathörn.

– Jag spelade upp “Röster ur mörkret” för min bror Lars som har lika svart humor som jag och han öppnade med att säga “det var det jävligaste jag hört” och sedan skratta. Det är verkligen bottenlöst hemskt och svart vilket gör att det enda sättet att förhålla sig till dessa texter är med humor.

Vi pratar om de blindsånger som blinda skrev för att det var det enda sättet de kunde få in lite pengar, vi pratar om blinda bluesmän som Blind Lemon Jefferson, Blind Boy Fuller och mera moderna musiker som Stevie Wonder och Ray Charles. Louise nämner klaviaturspelaren Mats Öberg och berättar om när hon var på “Svartklubben” ett ställe för synskadade och blinda och blev intervjuad i totalt mörker.

– Texterna på plattan har jag enbart rensat lite och tagit det som är mest sångbart. Sedan känns det som om jag lånat ut  min röst till dem som skrivet texten och hur vi idag kan lyssna på dessa “Röster ur mörkret”.

Missa inga nyheter! Anmäl dig till Linköping News nyhetsbrev – helt gratis!

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till Linköping News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner Linköping Newsappen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ Linköping News på Facebook.

-----

No more pages to load