Kristina Edlund invigde det uppfräschade torget. Foto: Jerry Prütz

Nu är Hospitalstorget invigt

Hospitalstorget har länge fört en tynande tillvaro men sedan klockan 12.00 på lördagen är ett uppfräschat och öppet torg invigt till glädje för alla flanörer, bofasta och tillresta.

Det är ett öppet och välkomnande torg som omfamnar besökaren när man kliver in på Hospitalstorget. Här finns det affärer, de flesta i form av små mysiga lägenheter längst Nygatan men det finns även restauranger och fik för den hungrige och törstige.

Invigningstalare var ingen mindre än kommunstyrelsens ordförande, socialdemokraten Kristina Edlund, som höll ett föredömligt kort och kärnfullt tal som avslutades med att man startade det vattenspel som finns inbyggt i torget.

Även konstnären Eva Fornåå talade om sin vision av den konst i form av olika djur som man kan finna mitt inne i en storstad och dess centrum.

Eva Fornåås rådjur hittar man på torget. Foto: Jerry Prütz

Även om solen lyste med sin frånvaro så lystes många Linköpingsbors ansikten upp när man nu har ett vackert och tillgängligt torg att vistas på.

Foto: Jerry Prütz

Torget har fått sitt namn efter det hospital som fanns här mellan 1500-talet fram till 1777. Innan dess låg det ett kloster på platsen. Under ombyggnaden har man tagit hänsyn till torgets historia. Torget har till exempel fått ett marktegel som påminner om de historiska tegelgolven som hittades på platsen.

Vad nytt har hänt?

Torget har fått helt nya ytskikt av betongmarkplattor, marktegel och smågatsten. Fyra större planteringar med perenner och träd har anlagts och i anslutning till dessa finns sittplatser i form av soffor och väl tilltagna sittdäck av trä.

Sex nya konstverk i form av djurskulpturer har flyttat in på torget, vissa belysta. Det är konstnären Eva Fornåå som har utformat djuren i naturlig storlek – djur som man kan känna igen runtom i staden, till exempel utter, bäver, stadsråtta och rådjur. Uttern håller till vid en vattenränna mitt på torget.

Nygatan och stora Badstugatan har fått värmeslingor, så att de hålls snö- och isfria under vintern. Från och med 18 december är Nygatan även gågata, vilket innebär att det inte är tillåtet att köra in med bil där.

Källa: Linköpings kommun.

 

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till Linköping News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner Linköping Newsappen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ Linköping News på Facebook.

-----

No more pages to load