Så här möts man oftast när man besöker Frivården men under onsdagens eftermiddag var det öppet hus. Foto: Jerry Prütz

Öppet hus hos Frivården

För första gången någonsin bjöd Frivården i Östergötland in samarbetspartners till ett öppet hus. News passade på att titta in till en verksamhet som kanske inte så många känner till.

Att tro på människan och att man faktiskt kan förändra sitt liv är kanske det viktigaste för frivårdschefen i länet, Emil Ahlquist, då vi pratas vid samtidigt som han visar runt i lokalerna på Brigadgatan 19 uppe på det gamla regementsområdet där man numera samlat både polis och resten av rättsväsendet.

Chefen själv, Emil Ahluist. Foto: Jerry Prütz

– Man kan bli dömd till frivård vilket innebär att man kan arbeta och leva ett så pass normalt liv som det bara går men att man samtidigt är tvungen att underkasta sig olika typer av program eller åtgärder, säger Emil Ahlquist då vi slagit oss ner en soffa i vad som verkar vara ett fika och lunchrum.

Den avdelning vi befinner oss i är den del av bygganden där man tar emot besökarna och det finns flera olika besöksrum och några av dem har högre säkerhetsklass än andra. Man kan heller inte bara ta hissen upp till Frivårdens lokaler utan att ringa upp och meddela sin ankomst.

– Ibland kan vi vara tvungna att stänga ner hela besöksavdelningen om vi har någon klient som anses, till exempel, aggressiv eller hotfull.

Emil Ahlquist visar upp en fotboja som även den kan användas i Frivården och där har man ständigt åtta personer som är aktuella. Användandet har gått ner lite men nu kommer snart den första GPS-bojan och då får man helt andra möjligheter att övervaka den som bär boja.

Man kan bli dömd till fotboja. Foto: Jerry Prütz

– Vi har idag bjudit in de som vi samarbetar med. Det är poliser, folk från domstolarna, socialtjänsten med flera. Intresset är stort och det är över hundra personer anmälda, säger en glad Emil Ahlquist som nu har chansen att visa upp en bra och människovänlig vård som gör skillnad för den som vill ta tag i sitt liv.

Många ville se och veta mera om vad frivården sysslar med. Foto: Jerry Prütz
En liten mingelbuffé hade dukats upp dagen till ära. Foto: Jerry Prïtz

Frivård - vad är det?

Frivården är en del av Kriminalvården. Till frivården kommer den som döms till skyddstillsyn eller samhällstjänst eller blivit beviljad fotboja istället för ett kort fängelsestraff. När någon friges från ett fängelsestraff fortsätter personen att stå under övervakning och ha kontakt med frivården i ett år.
Frivården gör personutredningar av misstänkta före rättegång för att underlätta för domstolen att välja lämpligt straff vid en fällande dom. Frivården är även med och planerar verkställigheten för dem som döms till fängelse, till exempel behandling.

Källa: Kriminalvården.