Take Aastoot går inte på pumpen utan nu firar De Klomp tio år. Bild: Jerry Prütz.

Så firar populära ölkrogen tio år

Vecka 50 firar populära ölkrogen De Klomp tio år. News tog ett snack med ägaren, grundaren och entreprenören Take Aanstoot som tittar tillbaka på tio händelserika år.

Det var med nöd och näppe Take Aanstoot, då för tiden Knol, kunde öppna sin pub och restaurang med inriktning på bra öl och mat.

– Vi jobbade i stort sett dygnet runt de sista veckorna innan öppningen den 12 december 2008. Jag hade en deadline där. Om vi inte öppnat då så kanske vi aldrig öppnat överhuvudtaget eftersom pengarna var slut. Hade sedan inte ”Klompen” gått bra från första stund så hade vi nog gått i konkurs i januari 2009, minns Take och skrattar lite.

Vardagsrum

– Min tanke med ”Klompen” har alltid varit att jag velat ha en liten och trevlig pub som skulle fungera som vardagsrum. Eftersom jag kan räkna så förstod jag ganska snart att jag skulle jag vara tvungen att stå här varje kväll. Vilket jag inte alls jag var sugen på eftersom jag har mitt IT-företag att tänka på, bland annat.

– Så för att ha råd att anställa personal var jag helt enkelt tvungen att ha en större restaurang än jag tänkt från början, säger Take som senare sålde av 75 procent av De Klomp.

2008 när man öppnade var kroglivet i Linköping ett helt annat än nu. Mycket var inte på det sättet Take ville ha det. Han tackar Bishops Arms som ändå banade vägen ut ur det rådande ”en stor stark”-träsket och öppnade upp för andra typer av öl.

Belgisk bira

– Vi sålde otroligt mycket belgisk öl från start och när det gäller musslor måste vi ha sålt tonvis genom åren. Jag tror även att vi på något sätt breddat Linköpingsborna när det kommer till olika typer av både öl och maträtter.

2013 serverade Take lasagne gjord på hästkött efter att det visat sig att en färdig dito innehöll just hästkött.

– Vi hade länge serverat hästkött på De Klomp och självklart angivit det. Det är ett mycket gott kött rätt tillagat. Men jag blev bara så trött på hela debatten att jag beslutade mig för att sätta upp flera rätter gjorda på hästkött på menyn.

Att servera lasagne gjord på hästkött gav eko i hela Sverige. Man kunde höra och läsa om Take och De Klomp i radio, tv och tidningar.

Hästlasagne

– Det är nog vår bästa vecka hittills, avslöjar Take. Han ser gärna att De Klomp blir en institution som ligger på samma ställe som det alltid gjort, som är varm och trivsam.

Tioårsfirandet äger rum vecka 50 och då med en särskild meny.

Känd Linköpingsprofil tar över restaurangbåt – Esperanza blir De Klipper

Centralbryggeriet går till botten med historien

De tar över anrika källaren

Folkes folköl funkar förträffligt

Här är vecka 50:s jubelmat:

Måndag – Svensk BBQ
Tisdag – Beast feast
Onsdag – Grisfest
Torsdag – Beer makers dinner
Fredag – Skaldjursfest
Lördag – Hagdahlsmiddag