Lilly Karlsson var en av de som var med i marschen. Bild: Andreas Schander

Se bilderna: Hundratals visade sin kärlek till osten

Det pratades om 50 människor, det pratades om 100. Men det blev betydligt fler än så som visade sin kärlek till osten i Boxholm. Uppskattningsvis kom det över 400 personer till den stora ostmarschen i Boxholm.

UPPDATERING: News har nu räknat antal deltagare till 600. Och då var tåget inte slut, så runt 650 personer deltog i ostmarschen, lågt räknat. Räkna gärna själv genom att kolla på vår Facebook-film.

Efter Arlas beslut att flytta tillverkningen och försäljningen till Östersund gick Boxholmarna man ur huse för att försöka rädda kvar mejeriet i kommunen.

– Boxholm ost är som ett landmärke, när jag fick beskedet om nedläggningen kunde jag inte ta in det. Ostens betydelse för Boxholm är jättestor, sa kommunalrådet Britt-Marie Johansson, S, innan hon klev upp på scenen.

Hon var märkbart tagen av att så många kom till samlingen utanför Ica denna regniga tisdagsförmiddag. Och förhoppningen är att Arla ska ändra sitt beslut.
– Jag hoppas innerligt att de ändrar sig.

Hennes partikamrat Johan Birath kände kampvilja och stolthet.
– Det är vi mot världen, det är så jag känner, men vilken känsla att vi är så många, sa han.

Efter några talare och kampropen ”ost ska vändas inte flyttas” ställde Boxholmarna upp för en marsch mot ostbutiken. De cirka 650 personerna bildade en kö som fyllde hela Storgatan och när de första hade anlänt till butiken var det fortfarande människor kvar utanför Ica där marschen började.

När folkskaran samlades utanför ostbutiken blev det provsmakning.
– Jag är så rörd så man förstår inte men i ett litet samhälle står man upp för varandra, sa Anna-Karin Ek Hallén, som jobbar på mejeriet och som bjöd på ost utanför butiken.

Se bilderna från den historiska ostmarschen här nedan:

Se även filmen på hela ostmarschen på vår Facebook-sida.