Karolina Velozo har fått allt mer beställningar den senaste tiden. Bild: Andreas Schander

Hon suktar efter segerns sötma

Ännu blir hon inte stoppad på stan när hon är ute och promenerar. Men det kommer förmodligen inte att dröja länge förrän Karolina Velozo är världsberömd – åtminstone i hela Östergötland. Hon håller nämligen på att etablera sig som äkta tv-kändis, som en av deltagarna i TV4-tävlingen Det stora tårtslaget.

Att Karolina Velozo är en hejjare på att baka och att hennes passion för bakverk ger verkshöjd åt hennes tårtor, vet i och för sig de flesta Linköpingsbor som låter godistanden bestämma vad som ska stå på bordet när de har något att fira.


Karolina Velozo. Bild: Andreas Schander

Men för den breda massan håller hon på att bli mer känd som en av deltagarna i TV4-satsningen Det stora tårtslaget, som sedan någon vecka sedan sänds på torsdagskvällarna.

Tillsammans med några av landets skickligaste tårtmakare ska Karolina Velozo de kommande veckorna baka den ena tårtan vackrare och godare, än den andra.

Inspelningarna på Siggesta gård är sedan länge avslutade och Karolina vet redan vem som vunnit. Men det spelar ingen roll hur mycket man lockar och pockar. Hennes läppar är förseglade – ända tills det sista programmet sänts.

– Det står inskrivet i våra kontrakt, vi kan inte avslöja vem som vunnit i förväg, förklarar Karolina Velozo.


Karolina Velozo. Bild: Andreas Schander

Hennes kärlek till allt som smakar sött är mångårig. Redan som liten stod hon i köket hemma i Colombia och skapade godsaker, efter egenkomponerade recept. En vana hon tog med sig till Sverige, när hon vid sexton års ålder flyttade hit tillsammans med sina föräldrar som 1992 flydde oroligheterna i Latinamerika, för vår trygga nord.

Man skulle kanske tro att konditor borde varit det självklara yrkesvalet. Men när det blev dags att välja yrkesväg i livet, blev det dock i mormors fotspår Karolina Velozo, bestämde sig för att gå.

– Jag har alltid sett upp till min mormor väldigt mycket. Hon var sjuksköterska och därför blev det att jag också sökte mig till vården när det var dags att bestämma sig för vad man skulle bli, som vuxen.


Karolina Velozo. Bild: Andreas Schander

Karolina Velozo var redan innan hon började jobba, tjejen man vände sig till när man ville ha en riktigt smarrig och kul tårta bakad till festen. Och under åren som undersköterska fick hon baka ännu fler, åt familj, vänner och bekanta.

– Jag är en mycket kreativ person. Och för mig är det oerhört viktigt att få utlopp för min kreativitet. Det skulle kännas väldigt svårt, att inte få använda den sidan av min personlighet. Min hjärna funkar helt enkelt så, att jag hela tiden skapar. Jag kan kanske verka lite slarvig och glömsk ibland. Men det är jag inte egentligen. Inne i huvudet, tänker jag hela tiden på, hur det jag gör kan utvecklas. Jag har ett mycket rikt inre liv. Och jag är mycket förtjust i godsaker. Jag älskar att stå i köket och hålla på med sött! förklarar Karolina Velozo.

I takt med att tårtuppdragen blev allt fler växte hennes passion för bakverk. För tre år sedan blev den så stark, att hon bestämde sig för att våga – och ta steget till eget.

Sedan dess driver Karolina My Sweet Pink Cake – en tårtateljé mycket utöver det vanliga – på Danmarksgatan, precis i utkanten av Linköpings city.

Till en början blev livet som egenföretagare lite av en chock.

– Det var mycket mer jobb med att ha företag, än jag trodde! Det blir många timmars arbete. Det är så mycket tid, som går åt till saker man inte trodde skulle ta någon tid överhuvudtaget! Men jag var beredd på att det skulle bli tuff och nu rullar hjulen åt rätt håll, skrattar Karolina Velozo.

Idag tycker hon mest bara att livet som egenföretagare är härligt. Passionen för den egna verksamheten har blivit nästan lika stark som kärleken till socker.

– Man måste ju satsa på det man vill någon gång. Försöker man inte ens, vet man ju inte hur det skulle ha gått. Så det är bara att bestämma sig, och se hur det går. Att ha eget företag är kul! Även om det blir lite mycket ibland känns det bra att göra något andra gillar och tycker om.

Hon beskriver sitt företag som något som är hennes alldeles eget.

– Och så är det något jag tar väldigt bra hand om och som jag visar omtanke. Det är verkligen kul att komma till jobbet när man driver eget. Jag brukar säga att mitt företag är mitt tredje barn. Min mamma lärde mig att man alltid ska göra ett bra jobb – oavsett om man gillar det man gör, eller inte. Så jag har alltid varit noga med att göra ett bra jobb. Men ett eget företag är något väldigt fint. Det är kämpigt också och man jobbar jämt. Men det spelar ingen roll, för man jobbar ju för sig själv! förklarar Karolina Velozo.

Att hon anmälde sig till Det stora tårtslaget har flera orsaker men mest var det nog trots allt, för utmaningens skull.

Utmaningar är nämligen något Karolina Velozo verkligen gillar. Ju svårare en tårta är att baka, desto bättre och i sin tårtateljé står hon gärna och skapar inför publik, strategiskt placerad innanför lokalens stora skyltfönster.

Karolina Velozo älskar sötsaker – och att skapa.
Foto: TV4

Att vara med i tv ger dock en helt annan dimension åt begreppet utmaning. I det stora tårtslaget ska hon inte bara göra sitt allra bästa vid bakbordet. Hon ska göra det sida vid sida med flera av Sveriges absolut bästa tårtmakare, flankerad av jurykändisar och kända programledare. Samtidigt som allt hon gör studeras i minsta detalj, av ett helt filmteam, som ”bänglar runt” i köket med kameror, lampor, mikrofoner, stativ och elsladdar. Allt under hård tidspress, förstås.

– Inspelningarna pågick i flera veckor, med några dagars avbrott då och då för lite semester. Under tiden fick vi bo på Siggesta gård som är välkänt för sin goda mat och sin fina service. Att få vara där så länge var en riktig bonus, berättar Karolina.

– Men det var ingen semester det handlade om! När man är med i tävlingen tänker man verkligen tårta dygnet runt. Man måste ju vara beredd på allt, hela tiden. Om man, som jag, har eget företag, innebär tävlingen en ganska stor uppoffring också. Man måste ju stänga sin verksamhet medan man tävlar. Och så vill man ju vinna! Det är nog den känslan som driver en mest. Att vinna med en tårta man tycker är fin ger ju en enorm bekräftelse, avslutar hon.

 MER OM KAROLINA VELOZO

Ålder: 41

Yrke: tårtkonstnär

Bor: Linköping

Familj: man och två barn

Fritid: har nästan ingen, men när det blir lite tid över komponerar Karolina gärna egna recept och fikar med vänner

Äter: gärna en god kaka

Dricker: te och läsk. Gillar inte kaffe, som hon tycker smakar beskt

Musiksmak: latinamerikanska rytmer – gärna från Colombia

Läser: om nya tårttricks och recept med tips på hur man gör bättre tårtor.

Kollar på: allt som är verklighetsbaserat

Motto: har inget direkt motto, men tycker det är viktigt att behandla alla jämlikt och att alltid finnas till för och hjälpa nära och kära.

Mindre känd talang: är bra på att skapa annat än tårtor.