Christoffer Jenderborn
Foto: TV4

”Tävlingsinstinkt och pannben är en förutsättning”

För ett tag sedan satt han mest framför datorn och åt godis och spelade dataspel. Vågen visade på drygt 148 kilo. Idag lever Stureforskillen Christoffer Jenderborn, 25, ett helt annat – smalare – liv. Ikväll får vi se hur hans viktresa börjar, i TV4-tävlingen Biggest Loser.

Det har gått ett tag sedan årets upplaga av bantnings-TV-tävlingen Biggest Loser spelades in på Ekolsunds slott utanför Eskilstuna.

Christoffer Jenderborn, 25, från Sturefors är en av dem som kommer att sitta bänkad framför teven när vårens upplaga av den välkända tävlingen drar igång ikväll. Som en av de tävlande vet han redan vad som kommer att hända. Men programmet blir ändå spännande att se.

Från början hade Christoffer inte en tanke på att ens anmäla sitt intresse för att delta i tävlingen. Men när han fick en direkt förfrågan om att tävla med Viktor Knutsson från Skänninge, vars tilltänkta ”parhäst” av okänd anledning plötsligt inte längre fanns med på deltagarlistan, bestämde han sig för att tacka ja.

– Jag hade funderingar på att göra en överviktsoperation. Men så kom detta upp på tapeten. Jag tackade ja med tanken att går inte detta vägen, så testar jag något annat i stället, minns Christoffer Jenderborn.

Exakt hur mycket av sin kroppsvikt han lyckats banta bort, vill han inte avslöja. Precis som övriga deltagare har han lovat tiga om i princip allt som rör filminspelningen i mötet med andra människor. Tills vinnaren är korad.

Men det betyder inte att han inte har något att berätta. Att jobba så fokuserat med sin vikt, inför hela Sveriges blickar är något alldeles speciellt.

I samma stund som Christoffer och hans medtävlare anlände till Ekolsund, blev de fråntagna sina mobiltelefoner, surfplattor och datorer. Sedan väntade tio veckors hårdträning, i total avskildhet från omvärlden.

– Vi blev fråntagna allt. Att vara avskuren från omvärlden på det där sättet, utan möjlighet att ha kontakt med nära och kära, var verkligen jobbigt! Men också roligt, eftersom det gjorde att man lätt lärde känna de övriga deltagarna – nya människor med olika bakgrund som samtidigt hade mycket gemensamt med en själv, berättar Christoffer.

Två andra saker som också togs ifrån honom var snuset och hans älskade socker.

– Det var väldigt frustrerande! Men det gick rätt fort att vänja sig, faktiskt. Man var ju inte ensam. Jag tror det blir lättare om man sitter i samma båt med människor som har liknande problem. Så fastän det var jobbigt, gick det bättre än väntat. Men att jag är en tävlingsinriktad människa med mycket tävlingsinstinkt och ”pannben” var nog också en förutsättning för att jag skulle kunna klara det. Har man inte den viljestyrkan är det nog svårt att vara med i en sådan här tävling, säger Christoffer.

– Ska jag vara helt ärlig trodde jag nog att det skulle vara tuffare fysiskt än det faktiskt var. Man klarar mycket mer än man tror och vi hade ju två tränare också som var väldigt motiverande. Det gjorde att man tog sig igenom, fortsätter han.

Under tävlingens gång tvingades deltagarna sköta sig själva, på hemmaplan, under en period. Utan stöd från vare sig medtävlare eller tränare, skulle de klara att fortsätta rasa i vikt – i väntan på den rafflande finalen.

Vad var jobbigast under tävlingsveckorna?

– Alla frestelser som man utsattes för under tiden man var hemma! Man blir ju inte tjock av att titta på maten och vid den tidpunkten har man ännu inte fått bort det där missbruket man haft kopplat till maten helt och hållet. Ibland tyckte jag synd om mig själv. Men det var bara att ta nya tag. Man har ju själv försatt sig i den här situationen.

Vad skulle du säga är viktigast när man bestämmer sig för att göra en stor livsstilsförändring?

– 90 procent är psyke. Man får räkna med att drabbas av dippar då och då. Det blir så när man ska förändra hela sitt liv. För att ta sig igenom måste man ställa in sig på att gå ner i vikt – ha inställningen att man ska gå ner i vikt, till varje pris.

Vad har du tagit med dig från veckorna på Ekolsunds slott?

– Tänket. Jag har lärt mig att stanna upp och fråga mig om det verkligen är värt det, när jag står där framför godisdisken i affären. Har man väl gått ner ett antal kilo, vill man inte förstöra det.

Hur har viktnedgången påverkat dig?

– Jag har blivit en helt annan människa. Förut var jag ganska sprallig och osäker på mig själv. En person som ville bli sedd. Nu vågar jag göra sådant som jag drog mig för innan. Och jag är mer lugn och sansad, som person. Det är det inte bara jag själv som tycker. Det har jag hört från arbetskamrater och vänner också.

Vilket är ditt bästa tips till den som inspireras av dig och själv vill gå ner i vikt?

– Börja se över kosten och matvanorna. Kosten avgör till 99 procent om du ska lyckas gå ner i vikt. Har man en osund hållning till mat spelar det ingen roll hur mycket man tränar. Ta bort allt socker och hitta alternativ till godiset. Och laga mat! Köp inga halvfabrikat. Lyssna på kroppen. Den mår bra när den får rätt sorts energi. Har du svårt att disciplinera dig: ta hjälp av en diet som passar dig och en personlig tränare. Och så gäller det att hålla i. Det tar 2-3 år innan kroppen vant sig vid det nya.

Hur kommer du att minnas tävlingen?

– Jag har aldrig varit med om något lika tufft. Men jag kommer aldrig att ångra att jag gjorde den här resan.

MER OM CHRISTOFFER JENDERBORN

Ålder: 25

Yrke: montör på Saab i Linköping

Bor: Sturefors

Familj: ”Det är komplicerat”

Fritidsintressen: bilar och dataspel – och numera även styrketräning och fotboll

Favoriträtt: pizza

Favoritdryck: kolsyrat vatten och Pepsi Max

Läser: inget. Har aldrig läst en bok i hela sitt liv

Lyssnar på: dansband och techno

Kollar på: komedi och action

Drivkraft: ”min spegelbild – att den ska bli bättre”

Dold talang: är en väldigt smart person som fattar snabbt och har gott minne, vilket gör honom påläst om det mesta