Bild: Mike Lindberg

Varje dag är en kamp mot sjukdomen

Kunskapen om diabetes är generellt sätt låg hos de flesta. Nu berättar familjen Strömberg/Rosholm om hur det är att leva med sjukdomen.

Den 14 november i samband med Världsdiabetesdagen uppmärksammade Norrköpings Diabetesförening denna dag genom en kväll på Marieborgs Folkhögskola.

– Förra året började TV3 sända en insamlingsgala till förmån för diabetesforskningen. Då blev det att vi på Norrköpings Diabetesförening gjorde en kväll av det hela. Vi åt trerätters middag och följde galan på Marieborgs Folkhögskola. Dessutom samlade vi ihop runt 3600 kronor till diabetesforskningen, säger Patrik Strömberg, ordförande i Norrköpings Diabetesförening och ledamot i Svenska Diabetesförbundets styrelse.

Två typer av sjukdomen

Patrik har själv inte diabetes, men både hans sambo Linda Rosholm och dotter Josefine Strömberg har diagnosen diabetes typ 1.

– Typ 1 är kroniskt, då producerar kroppen ingen insulin alls. Man behöver då få insulin via antingen sprutor, eller insulinpump som jag har. Typ 2 är mer diffus eftersom kroppen fortfarande producerar insulin, men produktionen är då väldigt nedsatt. Vissa klarar sig med att förändra kosten, andra tar tabletter och sedan finns det folk som måste ta sprutor, säger Linda Rosholm, ungdomsansvarig inom Norrköpings Diabetesförening.

Felaktig fördom

En vanlig fördom kring diabetes typ 2 är att enbart de som missköter kosten drabbas av sjukdomen.

– Typ 2 är väldigt ärftligt. Det är ganska vanligt att unga personer som är vältränade får den typen av diabetes och det ska ju enligt fördomarna vara helt omöjligt, säger Patrik.

Hans dotter Josefine fick sin diagnos när hon är fyra år och hon minns ej vad som hände där och då.

– Hon var sjuk och vi åkte till vårdcentralen. Vi ville ta ett blodsockerprov och blev då hänvisade till barnavdelningen. Josefine fick stanna på sjukhuset över natten. Det här hände 2009, säger Patrik Strömberg.

Sjukdomen har blivit det ”normala”

Eftersom Josefine har haft sin diabetes så länge som hon kan minnas, har sjukdomen blivit det ”normala” för henne.

– Mina kompisar har alltid vetat om det och tycker inte att det är konstigt att jag tar sprutor, säger hon.

Något som har påverkats av sjukdomen är hennes skolgång.

– Hon har haft en högre frånvaro än de andra i skolan på grund av att blodsockret ibland har varit för högt eller för lågt, säger Josefines pappa Patrik.

– Många förstår inte att hjärnan påverkas kraftigt av blodsockret. En gång när hon hade 2,5 i blodsocker (normalvärdet är mellan 4-6) fick hon inte ett enda rätt på ett prov. När hon gjorde om provet fick hon alla rätt eftersom blodsockret var som den skulle, säger Josefines bonusmamma Linda.

Livet vändes upp och ned

Linda fick sin diagnos som 13-åring och hela hennes liv vändes upp och ned.

– Jag fick reda på min diabetes 1988. Jag blev då helt beroende av föräldrarna. Då fanns det i princip ingen kunskap om sjukdomen. Mamma kämpade ihjäl sig för att jag skulle få en trygg vardag.

Lindas kropp har genom åren tagit enormt med stryk till följd av hennes diabetes.

– Jag har gjort 22 ögonoperationer på grund av sjukdomen och dessutom är min mage i obalans på grund av sjukdomen, det innebär att jag har problem med näringsupptaget. Allt detta har lett till psykisk ohälsa som påverkar mig i stort sätt varje dag, säger hon.

Linda är numera förtidspensionär på grund av sin diabetes.

– Jag var förskollärare, men är nu sjukpensionär. Försäkringskassan var helt omöjliga att ha och göra med, men de fick ge sig tillslut.

Vanlig missuppfattning

En vanlig missuppfattning är att diabetiker behöver insulin vid lågt blodsocker.

– Man behöver socker när blodsockret är lågt. Det är livsfarligt att ge en diabetiker insulin vid lågt blodsocker, säger Linda.

Sjukdomen har fört med sig något positivt

Trots eländet har sjukdomen fört med sig något positivt.

– Jag träffade de genom Diabetesföreningen. Då blev jag och Patrik först vänner. Sedan blev vi tillsammans och tillslut flyttade han och Josefine hem till mig, säger Linda Rosholm.