Kräver alkoholstopp inför operation

waldemar-brandt-tS7DTFZKWuY-unsplash

Region Östergötland inför alkoholstopp inför planerade operationer. Detta efter studier som pekar på att läkningen sker bättre och snabbare om patienten inte har druckit alkohol en tid innan operationen. Dessutom minskar komplikationerna.

Det är sedan tidigare ett krav på att patienten ska fasta innan operationen. Men nu gäller det även en stopp på förtäring av alkoholhaltiga drycker innan en planerad operation. Enligt studier som har gjorts så läker kroppen bättre om det inte finns några spår av alkohol. Därför sätter Region Östergötland stopp för för att patienter ska få dricka alkohol innan planerade operationer. Det var Kristdemokraterna som kom med förslaget, som redan är i bruk i andra regioner i landet. Det var även Krisdemokraterna som föreslog en ny rutt för tågen.

 

Färre och lindrigare komplikationer

Det är inte bara läkningen som sker bättre, utan det uppkommer även färre komplikationer efter operationerna ifall patienten har varit fri från alkohol. Färre komplikationer är bättre för alla inblandade parter, inte minst för patienten själv. Men även rent ekonomiskt och för belastningen på sjukvården är det positivt. Färre och lindrigare komplikationer innebär att det kommer bli färre patienter till sjukhusen på grund av detta, och sjukvårdspersonalen kan fokusera på andra patienter. Det blir även en lägre ekonomisk kostnad om färre personer blir inlagda för komplikationer.