Hanna Bergström, krönikör på Linköping News. Bild: Andreas Schander. Privat. Pixabay

Bergström: Störda skönhetsideal borde gå upp i rök

“Tänk så mycket bättre det vore om dessa störda skönhetsideal som finns gick upp i rök lika fort som jag slukar en chokladkaka”. Det skriver Hanna Bergström i en krönika.

KRÖNIKA. En kompis och jag tog med kameran ut i skogen för ett tag sedan då jag hade lite fotoidéer jag ville prova. Hon skulle fota mig. Bilderna skulle vara delvis avklädda men med klass. När jag stod där i Vidingsjöskogen och började byta om kom osäkerheten smygande. Tankar som “inte kan väl jag?” och “jag kommer se tjock ut!!” snurrade friskt i huvudet. Det var inte ens någon annan än jag som skulle se bilderna. De var enbart för mig. För min självkänsla. För att ha lite kul en dag!

Jag har nog en kropp som skulle anses duga hyfsat enligt samhällets normer. Skulle kanske kunna ha lite mindre lår och lite större tuttar men annars så. Kanske kan sätta en slang mellan lår och tuttar för att fördela om fettet lite? Ändå har jag vissa dagar då jag fullkomligen avskyr allt som jag ser i spegeln medan andra dagar kan jag känna “fan vad snygg jag är!” Jag vet innerst inne att jag duger men alla har vi nog dagar där man vacklar. Man matas ju en dagligen med hur man bör se ut..

Jag älskar snapchats-filter! Mest för att man då tillåts att vara lite roligt ful på bild. Skevt! Sällan jag skickar en snap med bara en bild utan filter. Jag är alldeles för självkritisk. Samtidigt är jag rädd för alla fel och fulheter den jag skickar bilden till ska hitta. Alla vill vi ju vara snygga, vare sig man erkänner det högt eller ej. Och nej, utseendet är inte allt men på en bild är det det. Jag tycker att det är så mycket lättare att skicka en bild på mig själv med något knasigt filter, för då exponeras inte jag på samma sätt. Sedan tar jag ofta också sju tusen olika bilder innan jag väl är hyfsat nöjd. Från olika vinklar och i olika ljus. Allt ska vara perfekt. Trots att personen jag ska skicka bilden till vet hur jag ser ut utan alla filter lägger jag ner allt detta besvär för en bild..

Tänk så mycket bättre det vore om dessa störda skönhetsideal som finns gick upp i rök lika fort som jag slukar en chokladkaka!

En del av bilderna vi tog i skogen slängde jag ut på mina sociala medier, med en enorm klump i magen. Ångrar det dock inte en sekund nu eftersom alla fina kommentarer jag fick har gett min skeva självbild en rejäl spark i baken!

Hanna Bergström, krönikör på News

Fler krönikor av Hanna:

Bergström om galna kärleken till LHC: ”Lillebror fyller Helber/Mange”

Bergström om galna kärleken till LHC: ”Lillebror fyller Helber/Mange”

Bergström: Får jag säga att jag hatar värmen?