Foto: Andreas Schander.

Hej då Elsas hus

I sportlovstider tänker Jerry Prütz tillbaka på sin tid på Elsas hus och Skylten i Linköping och vad som nu ska hända med den vilda och otyglade kulturen.

De ska stänga kulturoasen Elsas Hus och istället ska det bli lägenheter. Det är sorgligt, det är illa och det är för jävligt faktiskt.

Linköping lider brist på en mellanstor konsertlokal för arrangörer som City to City/Gaphals, LKPG HAHA och andra som inte gör arenaföreställningar eller har ett konserthus att förfoga över skulle kunna vara i behov av. En schysst och ändamålsenlig lokal mitt i stan är vad flera aktörer letat efter. Jag vet att det förts fruktlösa samtal med fastighetsägare som knappast förstår lokalbehovet och hur bristen på en mellanstor konsertlokal påverkar Linköpings utveckling negativt i en förlängning.

Nog om det för nu. Runt millenniumskiftet var jag anställd på Studiefrämjandet och arbetade då både på Elsas Hus och på Skylten. Det här med teater och dans var nya verksamheter för mig men det fanns personal och cirkelledare som brann för det. Så var det även med den film och fotoverksamhet som fanns i huset. Det var en mängd personer som passerade i revy, det revs murar och byggdes broar. Jag minns särskilt viscafét ”Elsa i underjorden” som med sitt udda upplägg alltid bjöd på det oväntade och oprövade. ”Elsa i underjorden” visade att visa är ett väldigt brett begrepp.

Det är nu ganska många år sedan jag lämnade Elsas hus men jag har återvänt med ojämna mellanrum för att ibland hänga med min gamle chef och numera pensionären, Björn Andersson, en man med ett hjärta större än en fotboll. Björn Andersson är det goda exemplet på hur man som vuxen kan lotsa unga rätt, vara ett stöd och en förebild.

En snabb titt på hemsidan visar att verksamheten fortsätter i samma anda. Det är rockläger för tjejer, det är språkcafé och det är klubbkvällar för den som på något sätt har en funktionsvariation.

Nu ska alltså denna 20-åriga verksamhet läggas ner, man vill samla all kulturell verksamhet till Skylten. Jag tycker det är väldigt synd och minns när Skylten var en av landets allra bästa livescener som banden slogs om att få spela på. När HC-legenden Johan Lindqvist och Bridge gjorde hundratals spelningar per år, när Biohazard hoppade sönder scenen och när Henrik Schyffert bad om att få komma och spela med sitt rockband Whale som då var hetare än frityrolja.

Tanken om ett kulturcenter är fin. Jag till och med gillar den. Men jag ogillar när kommunen pekar med hela handen och tar kontroll.

Elsas Hus slår igen – alla är uppsagda