Foto; Anders Schander

Javisst är jag egoist – det är du med…

Så här efter alla helger och när vi är tillbaka i de, så kallade, oxveckorna funderar Jerry Prütz på det här med eget ansvar, egoism och medborgerliga skyldigheter.

 

 

 

 

 

KRÖNIKA. Om man säger sig vara egoist och att man i första hand tänker på sig själv brukar man skrämma sin omgivning och bli ifrågasatt per omgående. Men när man kommer ner till kärnan i det som kan kallas för egoism så är vi alla oss själva närmast. Så vida du inte är Jesus eller Moder Teresa då men för oss dödliga kommer det helt naturligt att vara sig själv och sin familj närmast. Därefter sina vänner, grannar, arbetskamrater, tjejen i kassan på ICA och sedan i fallande skala. Man värnar och bryr alltså sig om dem man har en relation till i första hand.

Jag har själv svårt att tro den som säger sig i första hand tänka på andra. Inte för att jag tror att personen ifråga ljuger men att tänka på andra är inte riktigt detsamma som att man ger bort hela sin inkomst till “en fattig” som Karl Bertil Jonsson brukar säga på julafton. Alltså rent hyckleri där man försöker framställa sig i bättre dager än man är i.

Inom filosofin brukar man prata rationell egoism och författaren och filosofen Ayn Rand myntade begreppet rationellt egenintresse som en kombination av både rationell och etisk egoism. Men i båda fallen handlar det om att man handlar på så sätt att det gynnar individen. Men då inte genom att gå över lik eller på annat sätt utnyttja andra för egen vinning. Kokar man ner det hela så handlar det om att ta ansvar för sitt eget liv.

För visst har man ansvar för sitt eget liv, i det som sker och genom de handlingar man gör. Det går inte att skylla på att man “inte har någon lokal”, “de där jävla invandrarna” eller så är det “bögarnas fel” som humorgruppen Grotesco så fyndigt uttryckte det härom året.  Man pratar ofta om att man har rätt till än det ena och än det andra. Vad får jag för mina hårt beskattade kronor – men man pratar inte så ofta om “medborgerliga skyldigheter”.

Vi  människor har alltid ett val. Man kan välja att ta till den där kniven man bär med sig eller så går man helt enkelt ut utan en kniv på sig, man kan välja att inte gå på den där tråkiga lektionen eller så går man och lär sig något nytt.

Att ta ansvar för sitt liv och dem som finns i det är även det egoism. En god gärning är egoism då den får den som utför den att må bra och att älska någon är även det egoistiskt i den mån att man säger “Jag”  före “dig” när man säger “Jag älskar dig”.

Trevlig helg!