Jerry Prütz: Dagens rätt eller djurens rätt?

Att leva ett grönt liv, djurhållning och om vi människor är ämnade att vara köttätare eller inte är lite av det Jerry Prütz funderar på den här veckan.

Krönika: Varför väljer man att helt skippa kött som föda och leva på grönsaker, tänkte jag och mindes min tid på musikhuset Skylten under 90-talet då alla var veganer, hade Happy Cow-skor och Nine var Linköpings coolaste band.
När Straight Edge-rörelsen härjade som värst var det nog lika mycket äkta engagemang som föräldrauppror att vara vegan men visst sattes det fingrar på både ömma punkter och viktiga frågor om hur vi behandlar våra vänner djuren.

Jag ringer upp min vän Olof, välkända musikprofil och vegetarian sedan sex års ålder, och ställer frågan om varför han inte äter kött. Svaret blev att han såg sin far slakta hans favoritfår när han var sex år gammal och att han är vegetarian av ideologiska skäl. Vi pratar djurhållning och att Sverige har en av världens bästa lagar just i den frågan.

Jag minns en intervju jag gjorde med Liberalen och, före detta EU-politikern, Marit Paulsen där vi just pratade om att vi här i Sverige inte skulle sänka oss till andra länders lagstiftning i just djurfrågan. Det är helt rimligt tycker jag.
Tittar man runt lite så påstås det att vi människor inte är ämnade att äta kött överhuvudtaget men så när jag tittar på en dokumentär om det forntida Egypten visade det sig att man för 10 000 år sedan käkade uroxar både till frukost, middag och kvällsvard.

Jag äter kött. Men för att krångla till det lite så är jag inte särskilt förtjust i helt kött, jag kan till och med äcklas av en bit rött kött utan föredrar istället korv, färsrätter och grytor. Men det är ju jag och kanske är min tid som köttätare är över. Kanske borde jag engagera mig för djurens rättigheter och byta kosthållning – men på frågan om dagens rätt eller djurens rätt så blir svaret båda…

Våga vägra vegan

Bäst just nu:

Turbonegro: Rock n roll-maskinen hyllar Stephan Hawking, Fredrik Strage dansar och har läppstift och Happy Tom är Norges bästa programledare i “Trygdekontoret”.

SEMST: Landets tre vassaste komiker på turné. Mera rock än rock liksom.

Dekonstruktiv kritik: Bästa podden i poddosfären. Du behöver inte tycka som Aron Flam eller hans gäster men en verserad och klok debatt är att föredra framför hatiska twitterinlägg.