Foto: Andreas Schander.

Jerry Prütz: Hycklande journalister, opartiskhet och pressfrihet

Har vi en fri press och har inte alla en agenda oavsett för vilken publikation vi arbetar? Detta funderar Jerry Prütz över när det våras.

KRÖNIKA. Tidigare i veckan var det pressfrihetens dag vilket uppmärksammades på flera sätt. Runt om i världen sätts journalister i fängelse eller mördas för att de rapporterar om sakers tillstånd världen runt. På många ställen i världen har det blivit lägre i tak och man har gjort inskränkningar i yttrandefriheten och totalitära system från höger till vänster brukar inte gilla en fri press. Det finns även partier som ställer upp i både riksdags och kommunalval som vill inskränka i vad vi inom media får rapportera och berätta om.

En fri press är det yttersta tecknet på att man lever i en demokrati. Att kunna säga sin mening är en rättighet som inte borde gå att förhandla bort. Så enkelt är det faktiskt men det är alltså inte så det förhåller sig i verkligheten.
I och med att sociala medier blivit var mans egendom sprids det både lögner och ren propaganda i yttrandefrihetens namn. Det tror jag tyvärr är något vi får leva med. Alla har nämligen en agenda oavsett vad de säger, ingen journalist är fri från åsikter vilken arbetsgivare denne än har. Allt annat är en lögn.

Vi ser även allt mer av det som kallas ”medborgarjournalister”, personer som på ingens uppdrag och med oklar agenda skriver om högt och lågt. För det mesta lågt kan jag väl tycka. Men bara för att man har ett konto på Twitter eller Facebook så betyder det inte att man är journalist. Ofta ber de sedan om pengar via Swish för att de ska kunna bedriva sitt viktiga arbete som i stort sett alltid går ut på att sitta i sin bil, filma sig själv när man skriker om vilket viktigt arbete man gör.

Själv är jag ett exempel på en journalist som inte alltid lever som jag lär. Jag har skrivit en del om de parkeringsproblem som finns i Norrköping och när jag var i Stadshuset för en pressträff i saken så ställer jag mig så illa med min bil att jag får parkeringsböter. Vid ett annat tillfälle skrev jag om hur man måste tänka på att hålla hastigheten i trafiken men åker in i en fartkontroll för att jag kört för fort.
Trevlig helg kära läsare…

Bäst just nu:

Folkhemseliten – fejknews på riktigt. Oliver Dagnå  har landets roligaste satirsida.

Standupscenen i Östergötland – Fler och fler upptäcker hur roligt vi har här i länet.

Franska trion – Sveriges bästa boogie woogie-.