Jerry Prütz: ”Jerka” och jag…

Jerry Williams är död. Här hyllar News Jerry Prütz sin namne och en riktigt folkkär artist.

Krönika: Jag kände inte Jerry Williams eller Sven Erik Fernström, som han var döpt till men vi har träffats flera gånger i olika musiksammanhang. Senast på min födelsedag den 11 augusti i somras och i Malmö där ”Jerka” spelade på Malmöfestivalen som en av huvudakterna. Jag hade förmånen att få stå i kulisserna och hänga lite backstage med musikerna, personalen och bandet. Att bara se den ikonlika basisten och musikanten Kaj Söderström på nära håll är stort i min bok. En musiker jag beundrat i alla år. ”Jerka” sågs inte till förrän det var dags att börja spela men så han och bandet intog scenen, att karln då uppnått 75 års ålder hindrade inte honom från att bjuda på en show som vilken finnig 19-årigen skulle bli avundsjuk på när det kommer till energi och närvaro.

Så händer det nåt mitt i showen, ”Jerka” faller om kul och ramlar, det verkar som om han slår sig men han bara borstar av byxorna, ler åt oss i kulisserna och rockar på. The show must go on som det heter.

”Jerka” var aktiv som artist i över 50 år och därför var hans publik i alla åldrar. Barn, vuxna, äldre – alla älskade hans sköna och jordnära stil, hans brinnande passion för rockmusik och troligen var även hans tystlåtenhet kring sin familj och uteblivna hemma hos-reportage en bidragande orsak till att man tyckte men kände ”Jerka” men ändå inte.

Det var otroligt befriande att slippa se honom sitta och prata med, låt säga, Silvana Imam, i ”Så mycket bättre”. Nej, ”Jerka” gjorde det han gjorde bäst, han rockade. Man hörde aldrig honom heller aldrig prata skit om kollegor och inte heller när han blev blåst på alla sina besparingar gjorde han som många andra och talade ut. Han bet ihop och jobbade vidare.

Jag minns en spelning i Linköpings Folkets park på 1980-talet då ”Jerka” åkte motorcykel mellan gigen och hade blivit sen. Jag ombands då gå upp på scenen och säga något. Jag öppnade med ”Hej, jag heter Jerry” till publikens stora besvikelse. Senare kom den ”riktige” Jerry in på scenen och visade var skåpet skulle stå.

Jag träffade honom en gång lite mera privat och uppe på hans bokningsbolag Blixten & Co där en vän arbetar. Han var mer avspänd, skrattade mycket och var otroligt vänlig. Det är så jag kommer minnas honom, som en kille som brann för rockmusik, gillade hundar och styrketräning.

Kung ”Jerka” är död! Länge leve kung ”Jerka”!

Bäst just nu:

Slidin Slim: Inte bara Linköpings blueskung utan hela Sveriges: Anders Landelius har en av landets allra bästa röster oavsett i vilken sammanhang han öppnar munnen.

Jack White: Ny skiva, nytt grepp och visst är han lika galen som Prince när det kommer till att vara kreativ.

Rotmos: En svensk klassiker på matbordet.