Jerry Prütz: Nationaldagen är väl inget att fira?

Den yttersta symbolen för vårt land är vår flagga. Nu när det snart är nationaldag så viftas det, hissas det och flaggas det hej vilt. Kring detta funderar Jerry Prütz i denna veckas krönika.

Krönika: Den sjätte juni är vår nationaldag sedan 1983 och sedan 2005 är det även en röd dag då de flesta är lediga. Tidigare kallades samma dag ”Svenska flaggans dag”.

Nationaldagen firas dels till minne av att Gustav Vasa valdes till Sveriges kung den 6 juni 1523 och då Sverige åter blev ett fritt rike samt bröt Kalmarunionen. Man firar även denna dag och till minne av att 1809 års regeringsform  skrevs under just den 6 juni 1809.

Innan dess har vi inte haft en nationaldag vilket jag kan tycka är lite konstigt för visst har vi massor av saker, händelser och annat att fira. Nu blev det då den sjätte juni och då hissar vi flaggan, grillar, äter smörgåstårta och nere i Norje i Blekinge sjunger hårdrockare på Sweden Rock Festival ”Du gamla, du fria” unisont. Det är både gulligt och vackert.

På många håll i Sverige firas de som fått svenskt medborgarskap och nu alltså är svenskar oavsett ursprungsland. De nya svenskarna brukar vara mycket stolta och jag är stolt över att bo i ett land där vi ger den skyddslöse skydd, en flyende en fristad och mättar den hungrige.

Dags att fira nationaldagen.
Foto: Pixabay

Ofta brukar vi sjunga nationalsången och de nya svenskarna brukar även få en blå och gul flagga att ta med hem. Att det på något vis skulle vara rasistiskt eller främlingsfientligt att hissa vår flagga är så dumt så klockorna stannar. Vill man även fira skolavslutningen i kyrkan och sjunga psalmer så ska det också vara okey för det handlar inte om att tvinga på någon en tro den inte vill ha utan att det är så vi firar något högtidligt och viktigt som hänt.

Sedan har aldrig flaggviftning, patriotism eller nationalism någonsin lett till något bra utan det har alltid slutat illa – det kan du lätt kolla upp i valfri historiebok. Men att sjunga kungssången, ”Du gamla, du fria” och vara stolt över det land som är ditt hem, det är bara sunt.

Länge leve moder Svea!

BÄST JUST NU:

Motorcykelkriget – Carl Stanley och Marcus Berggren är McFackers.

Down – Det bästa träsksvänget från Nola.

Glass – ett måste inte bara på sommaren.