Foto; Anders Schander

Vilse i podträsket?

Det verkar som att snart när varje särintresse eller ungdom, har en pod för att föra fram sina åsikter eller sitt särskilda intresse till en intresserad allmänhet. Om detta funderar Jerry Prütz i sin krönika.

Jag är inte helt säker på att radio och tv-profilen Tomas Tengby visste att han var långt före sin tid när han, någon gång, på 1990-talet hade programmet “Prat” i P1. En timmes snack under en timme med någon aktuell, intressant eller kanske rent av kontroversiell person. 2003 började man med olika podcasts och 2004 formligen exploderade det. För den oinvigde kan en pod enklast beskrivas som ett mellanting mellan en blog och pratradio. Från början var det mesta inte särskilt hårt redigerat eller på annat sätt uppstyrt men ganska snart blev det ordning på torpet och mediafigurer som Alex Schulman och Filip och Fredrik blev storstjärnor och snart började även stålarna komma in.

Många komiker var ganska tidigt ute med olika podcasts. Jag träffade komikerna Ahmed Berhan och Branne Pavoloic som hade sin pod Bcbudz under många år.

– Det hela var ganska ostrukturerat och ganska pladdrigt, minns Ahmed när vi satt ner och pratade innan ett standup gig vi båda skulle vara med på. Ett avsnitt kunde bli upp till tre timmar och att ens någon skulle orka ta sig igenom finns i vart fall inte på min karta.

Numera är poddarna betydligt mer proffsiga och går knappt att skilja från något Sveriges radio producerar. Det är också så att SR vill att deras poddar ska låta ruffiga och underproducerade.

Det som händer nu är att de allmänna poddarna blir färre och de med en specialinriktning blir allt flera. Ämnena kan skifta och ju mer specialinriktat något är desto bättre. Poddar om mat, politik, mord, hur man spelar gitarr eller ämnen man inte ens visste fanns blir bara större och större.

En av landets mest intressanta poddar drivs av komikern Aron Flam och heter “Dekonstruktiv kritik”. Avsnitten är väl genomarbetade, inlästa och i många fall är gästerna kontroversiella eller i vart fall, inte debattörer i mittfåran. Ivar Apri, Ann Heberlein, Alexander Bard och många andra som dykt upp i “Dekonstruktiv kritik”. Man behöver inte alls hålla med Aron eller hans gäster men att vara intresserad av att lyssna på andra med en avvikande åsikt från din egen är nog en förutsättning. Annars kan du ju alltid starta en egen pod…