Dubbelmördaren Edvin Gyllensvaan. Bild: Andreas Schander

Gåtan Edvin Gyllensvaan: skötsam familjefar – och mördare

Hur kan en till synes helt vanlig kille – en ung, stadgad, familjefar och utan kriminellt förflutet – plötsligt befinnas skyldig till ett av de mest brutala mord som ägt rum på svensk mark i modern tid? Morddömde Mullsjöbon Edvin Gyllensvaan, 24, verkar vara ett mysterium.

Utifrån sett verkar 24-årige Edvin Gyllensvaan, som dömts för det bestialiska dubbelmordet utanför Mantorp, vara en helt vanlig kille, från en helt vanlig mindre ort i Västergötland.

Han har inget kriminellt förflutet. Han är tidigare ostraffad och helt okänd av polisen och förekom till en början inte alls i utredningen kring dubbelmordet.

Gyllensvaan har visserligen, under den uppmärksammade mordrättegången i Linköpings tingsrätt, gett en bild av sig själv som en person som tidvis plågats av psykisk ohälsa och tankar på att döda. En person som när han mått som sämst känt en så stark drift att mörda att han varit tvungen att hålla sig borta från sina närmaste.

Men den bilden går inte alls att känna igen i de karaktärsvittnesmål hans bekanta och närstående lämnat till mordutredarna.

De som känner Gyllensvaan har i förhör istället i stort sett samstämmigt beskrivit honom som en lite osäker men trevlig ung man. En god arbetskamrat – uppskattad särskilt för sin höga arbetsmoral, sitt goda humör och sitt sinne för humor. En lugn, helt vanlig ung kille som lever radhusliv och har en kärleksrelation. En relativt nybliven småbarnspappa som sedan flera år är verksam som kock i restaurangbranschen.

Det enda som av några av hans bekanta upplevts som lite ”udda” hos Edvin Gyllensvaan är ett intresse för militärhistoriska vapen. Vapen som den nu morddömde Mullsjöbon också samlat på.

Edvin Gyllensvaan förekommer inte i något av kronofogdens register över skuldsatta som inte betalar sina räkningar. Även under tiden han varit frihetsberövad, verkar hans fakturor ha betalats i tid.

Att döma av hans Facebook-profil är hans intressen allmänna. Familjen verkar ha en central roll i 24-åringens liv. Bilderna Edvin Gyllensvaan lagt ut på Facebook speglar ett jordnära och lyckligt vardagsliv med familjen. Gyllensvaans sambo beskriver sin partner som en lugn och harmonisk person som sällan brusat upp – ens i de mest animerade diskussionerna på hemmaplan.

I det mer yrkesorienterade sociala nätverket Linked in beskriver Edvin Gyllensvaan sig själv som en lättlärd och driven person, van att ta ansvar. En person som brinner för matlagning och service och som gillar att samarbeta med andra. ”Jag är ingen främling till hårt arbete och stress får mig motiverad istället för vice versa. Jag bor i Mullsjö med två barn och en härlig sambo.” skriver han, bland annat på Linked in.

Som anställd beskrivs Gyllensvaan som pålitlig. Något som bland annat bekräftas av att han 2014, som 20-åring, anmäldes försvunnen av sina anhöriga sedan han en dag i slutet av april oväntat inte dykt upp på sin arbetsplats på morgonen.

Organisationen Missing People engagerades omgående i sökandet. Insatsen avblåstes när en person med koppling till Missing People påträffade Gyllensvaan i Göteborg. Personen hjälpte honom till sjukhus, eftersom det vid tillfället var uppenbart att han mådde dåligt psykiskt. Från sjukhuset kontaktade Edvin Gyllensvaan senare själv sina anhöriga för att berätta var han befann sig.

Någon ytterligare dramatik av det mer offentliga slaget verkar inte ha förekommit i Gyllensvaans liv. Fram till 15 september 2017 då hela Sveriges blickar riktades mot honom när han plötsligt anhölls i sin frånvaro och samma dag under odramatiska former greps i sitt hem i Mullsjö. Detta efter att polisen lyckats matcha ett DNA-prov som tagits från honom, med DNA som säkrats på mordplatsen.

Edvin Gyllensvaans arvsmassa kom utredarna över under den mass-topsning polisen genomförde under sommaren och som kommit att omfatta 250 personer. Att Gyllensvaan valdes ut till topsningen berodde på att han var en av de personer som kort innan morddagen 11 juni 2017 köpt tejp av samma sort det mördade paret i Mantorp tejpats med. Tejp som en bit av en gummihandske med DNA från en uppenbar gärningsperson fastnat på medan morden utfördes. DNA som senare alltså visade sig vara Edvin Gyllensvaans.

Trots att den bevisning som presenterats mot honom under rättegången i Linköpings tingsrätt måste sägas vara mycket graverande har Gyllensvaan envist fortsatt att neka till anklagelserna om mord.

Efter att till en början ställt sig helt frågande till varför han överhuvudtaget varit aktuell i mordutredningen har han i takt med att bevisen mot honom stärkts övergått till att medge att han varit med om att tejpa det mördade paret. Han erkänner också att han tagit ut pengar från deras konto från en uttagsautomat i Borensberg, i anslutning till morden.

Men själva dödandet skyller Edvin Gyllensvaan på två andra personer – en Mattias och en Elias – som han påstår varit drivande i beslutet att ta sig in i det mördade parets bostad utanför Mantorp. Två bekanta han säger sig känna sedan en tid tillbaka och som han hävdar att han lämnade bakom sig när han åkte till Borensberg för att länsa de mördade makarnas bankkonto.

Gyllensvaans sambo uppger att hon känner nämnde Mattias sedan 2016, som en person som hennes partner utfört vissa uppdrag åt mot betalning. Sambon har dock aldrig träffat eller ens sett ”Mattias”, som hon uppger att Edvin Gyllensvaan haft kontakt med via en hemsida på Internet.

Själv säger sig Gyllensvaan känna både Mattias och Elias under andra namn. Vilka dessa är har han dock i alla förhör som hållits med honom och hela rättegången igenom vägrat att avslöja – med hänvisning till att de båda männen kan förväntas skada både honom själv och hans familj om han röjer deras identitet.

Bortsett från ett mindre antal fingeravtryck man inte kunnat identifiera har mordutredarna dock inte funnit spår från någon annan gärningsman än Gyllensvaan på mordplatsen. Ledamöterna i Linköpings tingsrätt anser därför att allt pekar på att den nu morddömde Mullsjöbon ljuger om att han inte var ensam på mordplatsen. Det är mot detta som bakgrund Edvin Gyllensvaan nu har fått sin dom.

Många hoppades nog att den rättspsykiatriska utredning som han nyss genomgått skulle ge svar på frågan varför paret utanför Mantorp mördades. Men motivet till dådet förblir höljt i dunkel. Edvin Gyllensvaans försvarsadvokat har redan antytt att domen mot hans klient kommer att överklagas.