Foto: Andreas Schander/Jerry Prütz

Året som gick – 2017 års kulturkarameller

Året som gick bjöd på, så väl toppar som rejäla dalar och sett lite i backspegeln var 2017 ett år då många folkkära och ikoniska musiker och skådespelare lämnade oss.

Kultur och nöjesåret 2017 har i mångt och mycket handlat om olika personligheter som lämnat oss för att träda in på den himmelska scenen men även om olika övergrepp  som kommit fram under #metoos alla olika upprop. De många turerna kring Svenska Akademin har ställt många frågor men fått få svar.

Författaren och Akademiledamoten Torgny Lindgren var sedan många år bosatt i Östergötland och en av dem som avled under året. Turligt nog för honom innan alla skandaler kring just Svenska Akademin briserade men man kan undra vad han hade haft att säga i frågan.

Linköpingsprofilen, politikern och HBTQ-aktivisten Börje Vestlund var även en av dem som alltför tidigt somnade in under året.

Älskade musikern Robert “Strängen” Dahlqvist, känd från The Hellacopters och Dundertåget,  var visserligen inte från länet men har spelat med flera band från Linköping samt har varit i stan många gånger både som musiker och Dj så det nästan känts som om han bott här.

Konsertåret har bjudit på många höjdpunkter med en självklar topp då Thåström tog sin tunga industriblues till både Linköping och Norrköping. Hans nya platta “Centralmassivet” kom även under senhösten och visar upp en punklegend i storform.

Det har blivit än mer tydligt att Linköping lider brist på mellanstora lokaler för spelningar och andra arrangemang som, till exempel, stand up Comedy. Detta faktum har blivit än mer tydligt sedan City to City och LKPG HAHA lämnade The Crypt längst upp på Ågatan och nu står utan lämpliga lokaler för sina respektive verksamheter.

Kaj Sivervik och Patrik Lindecrantz som är männen bakom Gaphals och City to City fick Lars Winnerbäcks “Nyponpris” vilket nog så väl slår fast av vilken vikt deras verksamhet är. Precis som Palatset och L Òrinet är. Däremot verkar både Skylten och Elsas hus hamnat lite en någon slags allmän radioskugga.

Linköpingsbandet Ghost arbetar med en ny platta för release tidigt 2018. Efter att ha fått höra några av låtarna kan jag bara säga att det kommer inte göra av bandets trogna fans besvikna. Den rättsprocess som några av bandets före detta medlemmar inlett mot bandets ledare och upphovsman Tobias Forge tog sin början under november i Linköpings tingsrätt. Den sker bakom stängda dörrar och vad som sagt där är det få som vet även om det skvallras friskt i olika nätforum.

Nu lämnar vi 2017 bakom oss och ser fram mot ett nytt och oskrivet 2018. God fortsättning.

Dessa lämnande oss 2017

Lars Ulvenstam

Rikard Wolff

Bo Holmström

Magdalena Ribbing

Hans Rosling

Janne “Loffe” Carlsson

Sven Erik Magnusson

Fats Domino

Chuck Berry

Tom Petty

Malcolm Young

George Young

Hugh Heffner

Chris Cornell

Roger Moore

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till Linköping News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner Linköping Newsappen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ Linköping News på Facebook.

-----

No more pages to load