Thåström. Foto: Jerry Prütz Thåström. Foto: Jerry Prütz Thåström. Foto: Jerry Prütz

Blytungt med Thåström

Igår var det turnépremiär för Thåström i Göteborg. News Jerry Prütz var självklart på plats och rapporterar om en pigg och blytung punkikon.

Ute på Göteborgs gator rådde Bladerunnerväder men inne i Lisebergshallen är det varmt och när Thåström  öppnade med första låten från storsäljande och pinfärska plattan “Centralmassivet” “Bluesen i Malmö” och kändes höstrusket långt borta.

Det är lite drygt över två år sedan han sist stod på scenen i eget namn och “Pimme” som han kallas av fans och vänner verkar taggad.

Vi får följa med “Pimme” tillbaka i tiden, till St Ana Katedral och till Old Point Bar i New Orleans. Ständigt kommer han tillbaka till den tid som gått och den tid som är kvar. Det är djup gripande och jag är säker på att  fler än en vuxen man fällde en tår eller två. Livets korthet och det som förflutit är ständigt återkommande och här iklädes döden Selma Lagerlöfs kläder i suggestiva “Körkarlen”. Men kvällens clou är ändå en blytung version av “Karaokebaren” där bandet låter som ett godståg på drift med Till Lindemann från Rammstein som lokförare. “Jag kunde kört de tunga transittruckarna” sjunger Thåström och svarar själv på frågan han och Ebba Grön ställde för 40 år sedan i “Vad ska du bli?”.

För att vara Thåström är han otroligt talför och säger både “tack” och “varsågoda” samt avslutar med att tacka för vi kom.

Den andre november spelar Thåström i Norrköping och den elfte i samma månad i Linköping. Missar du det här kommer du att ånga dig för resten av livet.

 

Dessa låtar spelade Thåström på premiären:

Bluesen i Malmö

Beväpna dig med vingar

Jag är en idiot

Gräsfläckar

Låt det goda

Kort biografi med litet testamente

Körkarlen

Fan fan fan

Det enda du behöver

Ingen sjunger blues som Jeffery Lee Pierce

Utanför Old Point Bar

Kom med mig

Vacker död stad

Karaokebaren

Stjärna som är din

Centralmassivet

St Ana Katederal

Alla vill till himlen

Aldrig av med varandra

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till Linköping News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner Linköping Newsappen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ Linköping News på Facebook.

-----

No more pages to load