Mitt i skogen står den, den svarta pyramiden. Foto: Jerry Prütz

Den svarta pyramiden i Aneby

Visst låter det som en skröna men det är alldeles sant. Mitt inne i mörkaste smålandsskogen finns en familjegrav i form av en sju meter hög pyramid. Här vilar den minst sagt, udda mannen Malte Steirngranat. Malte var även känd som “mannen som gjorde vad som föll honom in”, som att bygga pyramid.

Man behöver inte åka så långt för att uppleva de mest häpnadsväckande saker och inom en radie av tio mil från Linköping finns det slott, övergivna byar och en pyramid täckt av koppar.

Att besöka pyramiden vid slottet Stjärneborg har länge stått på min lista över platser jag gärna velat besöka då både själva pyramiden och även dess byggherre, Malte Stierngranat, länge har fascinerat mig. Han är väl omskriven Malte och det har till och med gjorts film om honom med det passande namnet ”Jag är mannen som gör det som faller mig in” som finns att se på Youtube. Det finns även en del skrivet om denne märkliga man.

Malte Liewen Stierngranat föddes 1873 på gården Nobynäs som ligger strax utanför tätorten Aneby. Han dog 1960 i Stockholm. Malte beskrivs som entreprenör av stora mått och det stämmer säkert men han tillbringade mycket tid på resande fot och besökte, bland annat, Egypten 1908. Han bodde även i USA mellan åren 1898 och 1911.

På något sätt lyckades han, utan utbildning, bli accepterad som ingenjör och det var även det han kallade sig resten av livet även om han allt som oftast levde på sina kvinnor. Han var nämligen gift två gånger och fann även en välgörare i den holländska kvinnan Jacoba van Spreekes som flyttade in i huset Hollandshus som ligger nära slottet Stjärnborg vilket stod klart 1915. Malte Stierngrant är den enda privatperson i Sverige som fått en alldeles egen järnvägsstation. Denna uppfördes 1914 och var i drift långt in på 1960-talet. Byggnaden revs dock 1964.

Tanken på att bygga en pyramid och sedan ha den som familjegrav väcktes 1908 under en resa till Egypten. Pyramiden stod klar 1924 och året innan Malte avled, 1959, så täcktes den med koppar. Väl på plats är det en mycket imponerade och lätt märklig syn. Man får liksom gnugga sig i ögonen för att begripa vad det är man sett. Snacka om att göra ett bestående intryck.

I pyramiden ligger Malte, hans första fru, deras dotter och hennes man begravda. Pyramiden är öppen för besök på söndagar. Både slottet Stjärneborg och Hollandshus är i privat ägo och därmed inte öppna för allmänheten.