Johan Rustan, vd på Visit Linköping & Co. Foto: Jerry Prütz

Nöjes-vd vill flytta konserthuset

Visit Linköping & Co har växt ur det 30 år gamla konserthuset och vill därför stänga ner det och bygga nytt på en annan plats. Kanske ute vid den nya fotbollsarenan. Allt detta hänger ihop med den eventstrategi som 2030 ska göra Linköping till landets tredje största evenemangsstad.

Johan Rustan är vd på det kommunala bolaget Visit Linköping & Co och som sådan är han ytterst ansvarig för att Linköping har ett brett utbud av konserter, mässor och kongresser.

– Förra året var något av ett rekordår för oss när det gäller mässor och kongresser. Att vi har växt ur våra lokaler i Konsert och kongress står helt klart och det gäller även för Crusellhallen där vi även har olika konserter. Vi skulle behöva ytterligare en sådan sal med plats för 2 000 personer.

Konsert och Kongress som huset ut mot Östgötagatan och Vasavägen i centrala Linköping heter byggdes för 30 år sedan men då som Folkets hus samt med en helt annan inriktning och verksamhet. Huset är, med andra ord, gammalt och har kanske tjänat ut sin tid.

– Vi har en strategi om att Linköping ska bli landets tredje största evenemangsstad 2030 och då måste man titta på alla olika möjligheter, menar Johan Rustan och fortsätter med att berätta att man sedan en tid funderat på vad man ska göra med, bland annat, Konsert och kongress. Att bygga ut eller göra om är inte aktuellt utan man skulle behöva bygga nytt och då stänga ner det gamla huset. Vad som skulle bli av det gamla huset är skrivet i stjärnorna men Johan Rustan är inte främmande för att man, till exempel, skulle kunna låta någon av stadens gymnasieskolor flytta in. På så sätt skulle man kunna lösa de lokalproblem som de har.

– Att bygga ett konsert- och kongresshus behöver inte vara en kommunal angelägenhet utan det kan mycket väl vara någon privat aktör som står bakom, menar Johan Rustan vidare och lägger till att inget är beslutat eller bestämt men att han tillsammans med en arbetsgrupp ser över hur man nu ska gå vidare med visionen om att bli bland de bästa i landet på stora konserter och kongresser.