Se lite glada ut nu killar. Snart släpps ju er skiva. Pressbild.

Linköpingsband skivdebuterar efter 31 år

Crea spelar vad som brukar allas för “progrock”. Nu släpper man sin debutplatta “Dwarves & Pinguines” i hela världen. Detta efter 31 år sedan man bildade bandet.

Naturligtvis är det en sanning med modifikation att Crea nu släpper sin debutplatta efter över 30 år som band. Detta är dock det första riktig skivsläppet då man gjort flera olika inspelningar och plattor i det lilla formatet.

– Vi har inte heller någon musik ute på de olika digitala plattformar som finns. Det finns en del klipp på Youtube men det är också allt, säger bandets primus motor, gitarristen och sångaren Peter Gren, eller G som han valt att korta efternamnet till i musiksammanhang.

Bandet har varit aktivt i replokalen men de senaste åren ganska inaktiva när det kommit till att spela inför publik. Detta hoppas Peter ska ändras nu när hela världen får tillgång till deras musik.

Hela världen ska få höra

– Det skulle vara väldigt roligt om man fick komma ut och spela lite mer. Gärna utomlands. Man vet ju aldrig vad som händer, berättar Peter som nyligen, helt otippat menar han själv, fick en gitarrsponsor.

Crea spelar ”progrock” som inte får eller ska förväxlas med den svenska termen ”proggrock”. Proggrocken var starkt vänsteranstruken och ganska tafflig i vissa fall. ”Progrock” har symfoniska drag och bland föregångarna i genren hittar man band som Genesis och Yes.

– Visst gillar vi de lite äldre banden men vi är mest inne på brittiska 80-tals band som Marillion och Pendragon men självklart gillar vi även Rush, förklarar Peter vidare och vi börjar prata om att ”progrock” är hett nu. I Östergötland finns flera band som utmärkta The Blank Page och Grey Rabbit.

– Kanske har tiden kommit ifatt oss då vår musik länge var ute och lite av något man gärna drev med, säger Peter Gren.

Plattan ”Dwarves & Penguines” släpps om några veckor och det är en temaplatta om mänskligt beteende. Med på den är välkände sångaren Roland Chantre. Övriga i bandet är Nicke Bjerke, Sonny Johansson och Anders Karlsson. Producerat har Roy Lundberg gjort och man har hållit till i Studio Connect.