Här övas det för fullt. Foto: Pressbild.

Massiv körkonsert för fred

I år är det 100 år sedan första världskriget tog slut. Linköpings universitets studentkörer Chorus Lin, Den Akademiska damkören Linnea, Linköpings Studentsångare och Linköpings Akademiska Orkester firar freden genom att tillsammans framföra Karl Jenkins musikaliska verk, The Armed Man – A Mass for Peace, i en konsert med namnet Better is peace.

”Vi hör hur militärtrumman ljuder – kriget närmar sig. Det är dags att ta till vapen. Vi hör den blivande krigarens fruktan och hans försök till att stärka sig till kamp och hjältemod.” Det är några av inledningsorden till Better is peace.

– Vi vill ge publiken en stark musikalisk upplevelse där musiken stärker berättandet i dessa fantastiska texter från olika författare som Rudyard Kipling, Jonathan Swift, Psaltaren och Toge Sankichi, en japan som blev vittne till Hiroshima och sätter ord på sin upplevelse. Vi vill beröra publiken genom det konstnärliga uttrycket och via musiken. Konserten har formen av en mässa med inslag från andra religiösa texter, och berättar parallellt en hjärtskärande krigshistoria utifrån den krigande soldatens perspektiv, säger Christina Hörnell, dirigent Linköpings studentsångare, i ett pressmeddelande.

– För alla medverkande körer är det en mycket viktig konsert med ett starkt budskap. Vi får aldrig glömma bort att värna om freden. Världen är orolig, och det här är vårt sätt att hjälpa östgötarna att aldrig glömma det som tidigare varit och lära av det – för en mer fridfull framtid, säger Anna-Carin Strand, dirigent, Chorus Lin, avslutningsvis.

Konserten Better is peace produceras i samarbete mellan Musik vid Liu och Flygvapenmuseum.