Lisa Lystam omgiven av sitt band. Foto: Pressbild.

Mjölbys Janis Joplin spelar i Linköping

Mjölbys egen Janis Joplin, Lisa Lystam, gör ett återbesök på Palatset nu på lördag och hon har sällskap av ingen mindre än Slidin Slim – en kväll för alla som gillar blues med andra ord.

Lisa Lystam och hennes band har prisats utav såväl publik som kritiker för sin förmåga att ta genren ett steg längre och gjuta nytt liv i det som ibland kan kännas dött och lite halvtrist. Återkommande beskrivs deras liveshower som en spännande, glädjespridande upplevelse där den ena kvällen aldrig är den andra lik.

Musikaliskt är det något mer än bara renodlad blues, även om den rootsiga kärnan är ständigt närvarande. Lisas röst har kraft och driv, men även en känslighet som ger en musik full av reliefer, som det står i ett pressutskick.

– Förra året gjorde vi runt 80 spelningar vilket är ganska mycket och då med tanke på att vi inte lever på musiken fullt ut, säger Lisa när hon ringer upp från Stockholm där hon bor sedan några år tillbaka.

– I år tar vi det lite lugnare och vi kommer att koncentrera oss på att skriva låtar till en ny och kommande platta. Jag har inte en aning om när plattan kan vara färdig att ge ut utan det viktiga är att den blir bra och så som vi vill ha den, menar Lisa vidare.

Vi pratar runt det här med att det kommit allt fler kvinnliga musiker som spelar blues. Det är bra enas vi om även om Lisa tycker att utjämningen inte går tillräckligt fort. Vi pratar om soul, vi pratar om avlidne östgöten Sven Zetterberg som hon tog munspelslektioner av, vi pratar om blues och hon blir glad när jag kallar henne Mjölbys Janis Joplin.

– Det viktiga med blues är att känslan är med annars kan det kvitta, avslutar Lisa Lystam som ni alltså kan se nu på lördag den tionde mars. Under kvällen spelar även Linköpings bluesmaestro Slidin Slim.

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till Linköping News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner Linköping Newsappen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ Linköping News på Facebook.

-----

No more pages to load