Pelle Svanslös är tillbaka. Pressbild.

Pelle Svanslös är tillbaka i stan – årets familjeföreställning har premiär på söndag

Årets familjeföreställning på friluftsteatern i Gamla Linköping heter “Pelle Svanslös – Back in Town” och premiär är det nu på söndag den 20 maj.

Gösta Knutssons Pelle Svanslös är allt igenom en folkkär katt och historierna honom, mobbaren och antagonisten Måns samt Pelles flickvän Maja Gräddnos har lästs av generationer av föräldrar och barn.

– Det som är lite kul med sommarens föreställning är att det är något av en musikal med nyskriven musik av Åtvidabergskillen Mats Sundin, berättar regissören och sommarteaterveteranen Håkan Bäck när News ringer upp.

– Härom året genomgick Pelle Svanslösböckerna en lite uppfräschning och mycket av den studentikosa humorn försvann och det blev mera av en renodlad barnbok vilket jag kan tycka passar vår föreställning bättre då den främst är riktad till just barn. Föreställningen heter ”Pelle Svanslös – Back in town” och är drygt en timme lång. Jag tror det är precis lagom vad en ung publik orkar med då vi inte kör med paus i år.

Premiär är det nu på söndag och den tolfte augusti är det avslutning. När samtliga föreställningar spelats hoppas Håkan Bäck på att årets publiksiffror blir lika bra som förra sommarens.

– Av 21 spelade föreställningar var hela 17 stycken slutsålda och publiksiffran låg på runt 10 000 personer. Något man får vara väldigt nöjd med. Numera är vi ju även vädersäkrade då teatern sedan flera år har tak både över scen och salong, avslutar Håkan Bäck.

Vem är Pelle Svanslös?

Pelle Svanslös är en skönlitterär barnboksserie skapad av Gösta Knutsson, utgiven från 1939 till 1972. Figurerna i böckerna består i huvudsak av katter. Pelle Svanslös är en godhjärtad och godtrogen katt som ständigt blir lurad och mobbad av Elaka Måns och hans sidekicks Bill och Bull. Det goda segrar dock alltid och Pelle får även uppleva kärleken tillsammans med Maja Gräddnos.

Katterna i boken anses ofta ha verkliga förebilder. Knutsson studerade vid Uppsala universitet och var bland annat engagerad i Stockholms nation och Uppsala studentkår, och många av förebilderna kommer ur dessa sammanhang. Böckerna avsågs också vara en protest mot det dåtida stödet för nationalsocialismen som förekom i Sverige strax före och under andra världskriget, och som sådan något av en satir över sin samtid. De har översatts till flera europeiska språk.

Källa: Wikipedia.

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till Linköping News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner Linköping Newsappen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ Linköping News på Facebook.

-----

No more pages to load