Victor Turegård, Matti  Ollikainen, Thommy Larsson är franska trion. Pressbild.

Populär trio spelar hos din mamma

Franska Trion med sångaren, pianisten och låtskrivaren Matti Ollikainen kommer snart till Linköping och klubb Din mamma. News Jerry Prütz ringde upp en av sina musikfavoriter.

Franska Trion har funnits i dryga 15 år. Jag upptäckte dem för lite över tio år sedan när Håkan Hellström spelade upp deras låt ”Fastlåst i kärlek” – en låt som jag längtat efter att höra. Matti minns tv-programmet mycket väl.

– Vi hade precis släppt plattan ”Franska trion plays and sings the blues”, förklarar han och berättar att bandet bildades redan 2002 men aldrig varit något som han satsat på utan det har mest bara hänt. Det går lite bättre för varje år som går och det kommer mer och mer folk till våra spelningar, särskilt i de lite större städerna.

Spelade med Sven Z

I Linköping har Franska trion bara spelat en gång förut men Matti har varit här tillsammans med den nu avlidne bluesmannen och östgöten Sven Zetterberg vid flera tillfällen.

–Jag har levt på att spela musik hela mitt liv men från det att jag var 24 år gammal har jag turnerat med olika band och artister.

Boogie woogie

På frågan hur Matti skulle beskriva Franska trions musik väljer han att, efter en stunds betänketid, att beskriva den som ”någon typ av rockmusik”. Influenserna är amerikanska och det handlar om både jazz och blues där Mattis driva boogie boogie – piano får stort utrymme.

– När jag växte upp var AC/DC med Bon Scott stora favoriter men jag gillade även Thin Lizzy och annan hårdrock. Sedan blev det mycket Chuck Berry och blues sedan gled jag över mot jazz. Jag lyssnar även mycket på klassisk musik som Schubert och Mahler.

Tillbaka i grått

“Bristande orienteringsförmåga, oerhörda tomhet, natten, kylan, igår var jag så nära Jesus men idag är jag så nära flaskan, för den kan åtminstone förlänga min tid innan jag tar till repet. Av jord är du kommer och till jord ska du åter gå/Om spriten inte dödar dig så gör väl kvinnorna så/Herregud, springa på gatorna om natten och på morgonen och dagen”. (Tillbaka i grått).

De personliga texterna är även de något som utmärker Franska trion och det är Matti som skriver dem.

– Visst handlar texterna om mig och mitt liv samtidigt som de just bara är texter till en sång jag skrivit. Men det kanske är därför som många berörs av dem, förklarar den gänglige musikanten avslutningsvis.

Den 14 december kan du själv bilda dig en uppfattning om Franska trion, deras musik och texter, då de spelar hos klubben Din mamma.

Prütz: De är Sveriges bästa band

Spellista

Här hittar du en spellista med Franska trion: