Det blev snabbt trängsel vid dataspelen när Datamuseet hade bjudit in till sportlovsaktivitet. Foto: Jerry Prütz

Retrospel för gammal och ung när det var sportlov på Datamuseet

På Datamuseet finns det alltid något att göra under loven. Idag hade de plockat fram både det senaste i spelväg men även en del äldre varianter ur gömmorna. News hänger med Allan Näslund och Karin Lundahl på Datamuseet under en förmiddag full av spel.

Dataspel är numera lika vanligt i hemmet som, låt oss säga, en kaffebryggare och alla har ett förhållande till dem. Allan Näslund är tillförordnad chef för Datamuseet och Karin Lundahl är pedagog. Karin har bara varit anställd ett år och har missat den lovverksamhet som varit under tidigare lov medan Allan kan berätta att sport, höst och påsklov är tillfällen när deras lokaler är fyllda av barn och föräldrar.

– Det är ganska talande när en förälder har med sig en dotter som heter Zelda och då uppenbarligen är döpt efter spelet med samma namn, berättar Allan Näslund när vi slår oss ner samtidigt som spelsugna unga och äldre väller in.

Under rubriken ”Kreativ verkstad: Sporta med spel” har Allan och Karin plockat fram både nya och gamla spel som, till exempel, Playstation 4 och Nintendo Switch. Man kunde även prova på VR-spel och när man tröttnat på att stirra in i skärm fanns det möjlighet att ägna sig åt dataspelskonst i form av pärlplattor.

Barnen är i sitt esse och går knappt att få kontakt med medan några av föräldarna är desto mer talföra. Fia Hedin är där med dottern Vega och hennes kompis Alton Sjömark.

– Jag är inte så mycket för de här nya spelen utan minns de som man spelade när man yngre. Men något av det hetaste just nu är nya spel som ser ut som gamla. Vilket även Allan Näsvall berättar om men lägger till att VR (Virtual reality) inte är något som slagit igenom stort, i vart fall inte ännu. Det kan ha med att det fortfarande är ganska dyrt och lite ovant, menar han avslutningsvis.