Foto: Niklas Luks

Se advokatens Legotrix – en miljon skäl att besöka sommartom arena

Mellan den 10 maj och den 12 augusti visas ”The art of the brick” i Saab Arena. Huvudrollen innehas av en miljon Legobitar i alla upptänkliga färger och former. Bakom konstutställningen hittar vi den före detta advokaten Nathan Sawaya från USA.

Den amerikanska tv-kanalen CNN har beskrivit det man kan beskåda  under sommaren i Saab Arena som ”en av de mest sevärda utställningarna i hela världen” och efter att ha fått en guidad tur av konstnären själv, svenskättade Nathan Sawaya,  är man böjd att hålla med. Det finns inget som den, före detta, advokaten inte kan bygga i Lego.

Stefan Papangelis och Anders Thorén är männen som sett till att alla bitar fallit på plats. Foto: Jerry Prütz

– Vi har äntligen lyckats få till en utställning under den tiden när arenan står mer eller mindre tom något jag försökt med under flera år, berättar Anders Thorén på Visit Linköping & Co och får medhåll av Stefan Papangelis på Nordic Exhibitions som är mannen bakom de mycket lyckade utställningssomrarna i Norrköping där vi har kunnat se både Titanic, Harry Potter och besöka rymden med hjälp av NASA.

Ett av de mystiska huvuden som finns på Påskön har Nathan Sawaya byggt i Lego. Det tog tre månader. Foto: Niklas Luks

News går runt tillsammans med Nathan Sawaya som berättar att han får betala för varje Legobit men att han har ”en bra ingång” och kan beställa säg, 500 000 blåa bitar på ett bräde.

– Jag går efter en ritning jag gjort och varje figur eller föremål är ihåligt för att de skulle bli alltför tunga annars sedan limmar jag ihop dem så de ska tåla att ställas ut och fraktas. Det tar lite olika lång tid att bygga en skulptur beroende på hur stor den är.

En hockeyspelare så här i VM-tider. Foto: Niklas Luks

Det är verkligen någon typ av konstutställning kombinerat med stor lekfullhet och färgprakt som visas. Det är fascinerade och inspirerade på samma gång dessutom är ju Lego något nästan alla har en relation till.
Se den här utställningen och din bild av vad man kan bygga med Lego är för all framtid förändrad.

Ett av Nathans senaste verk kan ses i Saab Arena. Foto: Niklas Luks
“Skriet” som Nathan Sawaya ser den. Foto: Niklas Luks

 

Lego - en dansk historia

Lego är ett system av byggelement av plast som utvecklades 1949 av dansken Godtfred Kirk Christiansen (1920-1995). Det tillverkas och säljs av det danska leksaksföretaget Lego A/S. Lego kommer från danskans leg godt, på svenska “lek bra”. Lego är ett familjeföretag som ingår i ägarfamiljens finansbolag Kirkbi A/S. Huvudkontoret ligger i Billund. Företaget startades av Ole Kirk Christiansen (1891-1958), far till uppfinnaren Godtfred Kirk Christiansen.

Lego introducerade de första plastklossarna 1949 under namnet Automatic Binding Bricks efter förebild av Kiddicrafts Self-locking Bricks. I mitten av 1950-talet började Lego sälja sina klossar på export. Sverige var en av de första marknaderna, senare följde övriga nordiska länder samt Västtyskland, Österrike och Schweiz.

Sedan 2000-talet har Lego tillverkat en rad olika byggsatser med figurer och scener ur Hollywoodfilmer. I samband med premiärerna av Episod I, II och III av Star Wars-filmerna gjordes exempelvis Lego-figurer av Luke Skywalker, Darth Vader, Han Solo med flera. Även skepp från filmerna, som Millennium Falcon har använts som förlagor till Legobyggsatser. Lego har även gjort Legobyggsatser med Harry Potter, Indiana Jones, Spindelmannen med flera.

Källa: Wikipedia