Fullsatt när SEMST var i stan. Foto: Jerry Prütz

SEMST Demokrati – bäst i Sverige

SEMST, eller, Super Epic Mega Sweet Titans of Comedy, är det bästa du kan se inom det man kallar för stand up comedy, den här våren. Branne Pavlovic, Jonatan Unge och Ahmed Berhan är helt enkelt helt utan motstycke inom svensk humor för tillfället. Igår, fredag, gästade de Linköping.

Det SEMST bjuder på är långt ifrån den typ av humor man kan stöta på i konserthus eller i islador när det stora elefanterna dansar in. Istället för lätt underhållning är det dovt, skruvat och smått obehagligt som när Branne Pavlovic skämtar om en namngiven komiker och hans påstådda våldtäkter av unga kvinnor. Då bränner det till och blir lätt obehagligt men Branne är skicklig och vet att manövrera rätt bland blindskär och rena magplask.

Ahmed Berhan. Foto: Jerry Prütz

Jonatan Unge är just nu i sitt livs form och han fullständigt river stället men sitt snack om självkontroll trots att man är periodare och ständigt berusad. Hans humor är så skruvad och tankegångarna är rent hisnande. Den gamla Sagateatern är fullsatt och det verkar som om Jonatan Unge är den som de flesta väntat på.

Branne briljerar. Foto: Jerry Prütz

Ahmed Berhan är även han i storform och hans skämt flyger fint. Hans tjugo minuter innehåller en del politik eller i vart fall så berättar Ahmed om IS, Trump och hur det är att bli bemött som en främling i sin hemstad. Adeel Faqih agerar föråkare denna kväll och är även han en mycket skicklig komiker.