Temabild: Pixabay

Berättar om vargattacken i Kolmården

Nyligen avlivades de sista medlemmarna i Farkasflocken som 2012 dödade sin djurskötare Karolina i varghägnet på Kolmårdens djurpark. På söndag sänds en radiodokumentär om olyckan. I den berättar för första gången kollegan som fann Karolinas sargade kropp om händelsen.

– Jag kände igen klockan på hennes arm och då förstod jag, säger den 33-åriga djurvårdare som 7 juni 2012 fann sin vän och kollega Karolina död i Kolmårdens varghägn.

Hon har aldrig tidigare trätt fram offentligt. Men i P3 Dokumentärs ”Vargolyckan på Kolmården” berättar hon. Om fasan när hon fann sin kollegas sargade kropp efter att djurparkens “tama” vargar lika plötsligt som oförklarligt gått till ursinnigt angrepp mot sin skötare.

En helt vanlig vardag

I sin radiodokumentär intervjuar journalisten Ida Lundqvist ett stort antal människor med anknytning till olyckan. Den 33-åriga djurskötaren beskriver olycksdagen som en från början helt vanlig lite mulen och regntung vardag. Djurparkens rutiner följdes, som vanligt. Djurskötaren Karolina gick iväg för att göra sin dagliga morgonkoll hos vargarna i den tama och socialiserade Farkasflocken i Kolmårdens varghägn.

Ensam – utan telefon

Trots att vargarna tidigare varit aggressiva mot både djurparkspersonal och besökare arbetade Karolina ensam i varghägnet – utan vare sig telefon eller kommunikationsradio. Några övervakningskameror fanns inte heller.

Vargarna ansågs ofarliga och eftersom de hade för vana att knycka och tugga sönder tekniska prylar, lämnades telefoner och liknande alltid utanför vid besöken i deras hägn.

Gick in för att leta

Vid 10-tiden på förmiddagen upptäckte man att Karolina saknades. Hennes kollega gick in i varghägnet för att se om hon dröjt sig kvar där.

Kollegan kände sig nervös redan från början. Karolina var den enda djurskötare vargarna hade full respekt för och efter att hon själv blivit gravid upplevde hon att vargarnas uppmärksamhet börjat kännas hotfull.

– Jag gick runt och kollade olika skrymslen om hon tagit skydd där för att det regnade. Sedan hittade jag Karolinas regnbyxor. Jag slängde dem över staketet och tänkte “varför har hon tagit av sig regnbyxorna?” berättar den 33-åriga kvinnan i P3 Dokumentär.

Hittade sargad kropp

Kort därpå fick hon svaret. I närheten av ingången till hägnet låg Karolinas svårt sargade kropp. Tydliga släpspår och persedlar som hittades vid hägnets ingång indikerade att vargarna attackerat Karolina när hon var på väg in- eller ut från inhägnaden och därefter släpat med sig hennes kropp längre in på sina domäner.

Familjen berättar om sorgen

I ”Vargolyckan på Kolmården” hörs även Karolinas familj berätta om sina minnen och känslor. Vi får också veta mer om de rättsliga turerna som 2016 ledde fram till att Kolmården dömdes att betala miljonskadestånd. I den uppmärksammade rättegången fick Karolinas chef villkorlig dom för arbetsmiljöbrott och vållande till annans död.

”Vargolyckan på Kolmården” sänds i P3 på söndag 9 december klockan 18.03. Redan nu finns den tillgänglig för lyssning på Sveriges Radio play och där poddar finns.