Filbyter motell byggdes 1954 men nu kan dess saga vara all då man vill bygga bostäder på tomten. Foto: Jerry Prütz.

Bostäder hotar kultmotell

Ett av landets allra första motell riskerar att rivas när marken det ligger på har sålts till ett byggföretag som istället vill bygga bostäder på tomten.

Filbyter motell byggdes på 50-talet och i bilismens barndom. På den tiden gick Riksettan, numera E4, genom Linköpings centrala delar men när man sedan lade den stora pulsådern E4 utanför stadskärnan stod motellet kvar. Nu är det alltså hotat då byggföretaget JM köpt marken och tänkt sig att bygga sex sammanbyggda huskroppar ut mot Linghemsvägen och två hus med gavlarna mot vägen som kommer att bli mellan fyra och sju våningar höga. Totalt kan dessa huskroppar rymma i runda tal 130 bostäder, berättar Corren.

Motellet blir dock kvar i kanske tre år då det ska göras en detaljplan vilket brukar ta upp till två och sedan ska byggföretaget få allt på plats innan man kan sätta spaden i jorden vilket kan ta ett drygt år. under den tiden kommer man kunna bo på hotellet eller äta lunch som vanligt. Man ska till och med utöka rätterna med en arabisk meny.