Butik stäms efter att ha förföljt familj

Butikspersonalen följde efter barnfamiljen. Nu stämmer Diskrimineringsombudsmannen (DO) butiken.

Det var i juni 2017 som det hela utspelade sig. Barnfamiljen var inne i en butik och kände sig övervakad. När familjen gick till en närliggande butik med samma ägare följde personal från den första butiken efter dem. Då bad pappan att de skulle sluta, men ska bland annat ha fått till svar att personalen kunde låta väktare följa efter i stället och att personalen bestämde vem som fick handla.
Butiken hävdar i stället att pappan oprovocerat uppträdde aggressivt mot personalen. Men ordväxlingen mellan pappan och personalen spelades till viss del in av pappan och enligt DO bekräftar inspelningen familjens berättelse.

DO:s bedömning är att personalens behandling innebär att näringsidkaren missgynnat familjen, och att det finns ett samband med familjens romska etniska tillhörighet. DO stämmer nu butiken för diskriminering som har samband med etnisk tillhörighet.

– Diskriminering i butiker och på restauranger genom punktmarkering eller missgynnanden på andra sätt är något som ofta drabbar romer i Sverige. Negativa attityder och föreställningar om romer som grupp kan i fall som dessa leda till diskriminering, säger Julia DeMarinis Giddings, jurist och processförare vid DO, i ett pressmeddelande.

 

Diskrimineringslagen

Enligt diskrimineringslagen är diskriminering förbjuden för den som utanför privat- eller familjelivet erbjuder varor, tjänster eller bostäder till allmänheten (2 kap. 12 § diskrimineringslagen).
Med direkt diskriminering avses att någon missgynnas genom att behandlas sämre än någon annan behandlas, har behandlats eller skulle ha behandlats i en jämförbar situation, om missgynnandet har samband med någon av diskrimineringsgrunderna, till exempel etnisk tillhörighet (1 kap. 4 § 1 diskrimineringslagen).

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till Linköping News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner Linköping Newsappen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ Linköping News på Facebook.

-----

No more pages to load