Viktor Hansen tror på Munkkällaren. Bild: Jerry Prütz.

De tar över anrika källaren

När Munkkällaren på Läroverksgatan vid Domkyrkan och Stadshuset var till salu förra gången hann inte Viktor Hansen med i svängarna. Men nu har han och kollegorna på Centralbryggeriet tagit över den anrika festvåningen.

Att bara träda in i den gamla källaren får ovantecknad att känna historiens tunga vingslag flaxa som fladdermöss runt öronen. I närheten av Läroverksgatan 7 som är den korrekta adressen ligger Domkyrkan, slottet, frimurarordens första egna hus och flera historiska byggnader.  Bara ett stenkast bort på Storgatan  sägs även några de avrättningar ägt rum under Linköpings blodbad 20 mars år 1600.

– Själva huset är från 1800-talet men hur gammal källaren är vet man nog inte, säger Viktor Hansen på Centralbryggeriet och fortsätter:

3 000 per år

– Allt blev klart den förste november och den 23:e har vi vår första bokning. Sedan rullar det på efter de bokningar som var gjorda innan vi tog över Munkkällaren. Så många mer bokningar blir det inte nu direkt men vi har som ambition att öka antalet gäster till runt 3 000 per år. Munkkällaren är inte öppen för allmänheten utan här är det slutna sällskap som gäller och så även framgent.

– Lokalerna är inte handikappanpassade, man kan inte utföra någon direkt matlagning utan det får man ta in utifrån, det finns bara två toaletter i hela huset att dela med de andra som har sina olika verksamheter här, förtydligar Viktor Hansen vidare.

Mikrobryggeri

– Jag har haft en tanke på ett mikrobryggeri här också men det ser mörkt ut då det inte finns något avlopp som är avpassat för den typen av verksamhet men det kanske kan gå att lösa i framtiden.

Vi pratar om vilka möjligheter som finns här lokalen och att man självklart måste ta fram ett passande öl, kanske något i trappiststil eller en stout baserad på kaffebönor som rostats på det närliggande kafferosteriet.

– Vi har precis gjort klart den grafiska profilen för Munkkällaren men de kommer säkerligen ta lite tid att sätta vår prägel på stället, avslutar Viktor Hansen efter att ha visat mig runt bland valven och på trägolv som täcker det stampade jordgolv som annars skulle ligga här.