Bild: Pixabay. Andreas Schander

Elbilskommunen Linköping – bland de bästa i klassen

Linköping placerar sig just nu i topp tre i mätning efter mätning. Nu senast som elbilskommun.

Nyligen rankades Linköping som nummer två i listan på städer där det är bäst att bo. Och strax därpå kom resultat från en stor cykelundersökning där kommunen placerar sig tvåa i kategorin cykelstäder.

Nu kommer nästa rankning, Laddguldet 2018, där Linköping hamnar på plats nummer tre. Det är energibolaget Fortum som delar ut utmärkelsen till den kommun och det företag har gjort mest för omställningen till laddbara fordon.

– Jag är stolt över att vi kom trea i tävlingen Laddguldet 2018. Linköping har med sin ambitiösa biogassatsning under många år jobbat för att minska andelen fossila bränslen inom transportsektorn i nära samverkan med de kommunala bolagen. På senare år har det arbetet kompletterats med en stor satsning på publika elbilsladdare, säger miljökommunalråd Rebecka Hovenberg (MP).

I Linköping finns det 115 laddplatser som Tekniska verken och Sankt Kors har installerat och fler är på gång.

Linköping har som mål att andelen av kommunens personbilar som drivs med gas eller el ska öka från 28 procent år 2012 till minst 95 procent år 2020. Andelen lätta lastbilar som drivs med gas eller el ska öka från
15 procent år 2012 till minst 50 procent år 2020.