Winston hjälper matte av med sockorna. Foto: Jerry Prütz

Hunduppvisning på mässa

I två dagar har mässan ”Funka för livet” pågått i Konsert och Kongress. News tittar in bland assistanshundar, föreläsningar och utställningsmontrar.

Maria Johansson är marknadsansvarig på Växjöbaserade ”Funka för livet” som gör mässor för den som har en funktionsnedsättning, är anhörig till någon med en funktionsvariation eller för dem som jobbar med just funktionsnedsatta.

– Det behövs fortfarande göras mycket inom det här området och för att öka förståelsen och medvetandet om hur det är att vara funktionsnedsatt. Sedan har man på sina håll dragit ner på hjälp och stöd till de som har någon form av funktionsnedsättning vilket kanske inte heller alla vet. Dessutom pratar vi mycket om tillgänglighet.

När man går runt bland montrarna stöter man på allt ifrån små enkla hjälpmedel, lobbyorganisationer till specialfordon.

Maria Johansson berättar att i år besöker man Linköping, Karlstad och Borås. I Linköping är det ett 40-tal olika utställare på plats men det hålls även ett stort antal föreläsningar, mest känd av föreläsarna är nog tv-personligheten Peter Jihde men det fanns många fler som pratade under rubriker som ”Tillgänglig skola” och om ämnen som hur man kan nyttja virtuell teknik till hjälp både nu och i framtiden. Men mest spektakulärt var nog när några assistanshundar visade upp sina färdigheter. Att hjälpa till att klä av matte eller husse, hämta en korv utan att käka upp den och vara ständigt i tjänst är en smal sak för en rätt tränad hund.