Gamla Linköping vid Kryddbodtorget. Foto: Jerry Prütz

Fyra alternativ för “nya” Gamla Linköping

En ny utredning visar hur man skulle kunna göra om Gamla Linköping för att få friluftsmuseet mer lönsamt då pengarna inte räcker till. Nu har ansvariga politiker att ta ställning till fyra olika alternativ, berättar Sveriges Radio Östergötland. Lars Vikinge, kommunalråd för Centern och vice ordförande för kultur- och fritidsnämnden, menar att man bör bygga ihop Gamla Linköping med övriga staden.

Att Gamla Linköping är ett uppskattat turistmål med hundratusentals besökare per år är inget att tvivla om. Under sommaren kommer det busslaster med besökare från, snart när, hela världen för att se den unika stadsmiljön från tiden runt förra sekelskiftet.

– Visst är det så och det är inget jag på något sätt ifrågasätter, säger Lars Vikinge, centerpartist och vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden, till Linköping News när vi ringer upp honom.

– Men vi måste börja prata om Gamla Linköping och hur det ska se ut i framtiden. I dagsläget räcker inte pengarna till ens för det allra nödvändigaste. För mig är även Gamla Linköping ett monument över en tid då politiker hade på tok för mycket pengar att röra sig med och hur man utarmade stadskärnor i städer landet runt. Här i Linköping hade man i alla fall vett att spara en hel del och samla det i det som sedan blev Gamla Linköping, förklarar Lars Vikinge vidare.

Att Gamla Linköping ska göras om råder det inget tvivel om. Frågan är bara hur.

– Tänk om man skulle kunna bygga ihop centrum, universitet och Gamla Linköping. Det tror jag skulle vara väldigt lyckat, avslutar Lars Vikinge som nu har följande fyra alternativ att ta ställning till, enligt Sveriges Radio Östergötland:

En utökad stadsdel. Museidelen tonas ner. Fler bostäder än det 30-tal som finns i Gamla Linköping i dag byggs liksom en skola och förskola. På sikt flyttar ridstallet i Valla.

Alternativ två är ett bättre besöksmål med välskötta utemiljöer, en ny infart och konferenslokaler. Fler djur i Vallaskogens hagar.

Alternativ tre innebär en bred satsning på varumärket. Även andra än barnfamiljer och äldre med god ekonomi ska hitta hit. Designade evenemang för utvalda målgrupper. Marknadsföring av aktiviteterna i Gamla Linköping som en del av evenemangsstaden Linköping.

Förslag fyra är en attraktion i världsklass. En temapark med entréavgift och i viss mån ett nöjesfält. Nya produkter, upplevelser och attraktioner lanseras med jämna mellanrum. Ett alternativ som kräver stora investeringar.

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till Linköping News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner Linköping Newsappen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ Linköping News på Facebook.

-----

No more pages to load