Thomas Nilsen. Foto: Jerry Prütz. Bild: Motala kommun. Montage: Daniel Bacelj.

Grönt ljus för Lalandia: “Sveriges häftigaste badland för barnfamiljer”

Nu går samarbetet mellan Motala kommun och Lalandia in i en ny fas och under eftermiddagen och kvällen har man bjudit in till tre informationsmöten där man berättar om sina gemensamma planer och projekt.

Det är sammanlagt tre fullsatta teatersalonger i Motala Convention Center och allt som allt ett tusental personer som anmält sitt intresse för att lyssna på vad Camilla Egberth, kommunstyrelsens socialdemokratiska ordförande, det moderata oppositionsrådet Caroline Unéus, Lalandias vd Lalandia Jan Harrit och Lalandias projektledare för Motalaetableringen, Thomas Nilsen, har att säga och vilka visioner och idéer man nu vill sjösätta.

Jan Harrit börjar med att tacka och berömma kommunen för hur väl samarbetet fungerar.

– Det har i stort sett inte varit några problem utan allt flyter på som det är tänkt. Nu hoppas vi att det inte blir några problem med de nu framtagna detaljplanerna och vi är även här för att träffa Motalaborna och berätta hur vi ser på den här satsningen. Vi tror på vår vision och hoppas att Motalaborna också blir nöjda. Semesterhusen utformas och placeras med stor hänsyn till den fantastiska miljön i Varamon. Det är ett mycket vackert område med en unik miljö som vi vill bevara och förädla, fortsatte Jan Harrit.

– Det här blir Sveriges häftigaste badland för barnfamiljer, säger Camilla Egberth i en kort kommentar till en av de största etableringarna som någonsin gjorts i Motala. Både hon och Caroline Unéus är rörande överens om att det här är rätt satsning för Motala.

News utsände tog projektledaren Thomas Nilsen år sidan för att lyssna lite mer med hur Lalandia ser på Motala och dess omgivningar. Thomas har självklart full koll på både Astrid Lindgrens värld, Kolmårdens djurpark och Flygvapenmuseet. Han kan även sin historia om hur borgarklassen anno dazumal tog ”badtåget” till Varamon.

– Det är en sak som är viktig för oss och i historien om Varamon. Vi kommer inte att ha några badtåg men det är en viktig del av just Varamon, att folk rest hit för att bada. Något som sker även idag och när Lalandia kommer hit så kommer man kunna bada i Varamon året runt.

Varken Camilla Egberth, oppositionsrådet Unéus eller Thomas Nilsen ser egentligen några hinder för att Lalandia ska kunna byggas där det är tänkt. Thomas Nilsen menar att så länge de olika detaljplanerna håller så finns det inget som kan stoppa Lalandias första etablering utanför Danmark.

– Vi får ständigt inviter från olika länder och städer men när vi tittat lite på Motala så var det ganska självklart att de var här vi skulle öppna våren första anläggning utomlands, menar Thomas Nilsen och nämner logistiken och infrastrukturen, att det inom en relativt liten radie bor närmare en halv miljon människor samt att det kommer väldigt mycket svenskar till Lalandia i Danmark, avslutar han vårt samtal.

Vid de olika informationsmötena presenteras även samverkansplanen för en ny simhall.

Här kan du se bilder och få ännu mer information om jättesatsningen.

TVad händer nu?

Samrådet kring detaljplanerna pågår från den 9 april till 14 maj. Därefter ska alla synpunkter bemötas och eventuella revideringar av planhandlingarna presenteras i ett granskningsskede. Motala kommun räknar med att detaljplanerna kan antas i december i år. Om allt går som planerat kan spaden sättas i marken redan våren 2019. Anläggningen kan då öppnas under 2021.