Ronnie Leten
Pressbild: Electrolux Group

Han blir ny styrelseordförande för Ericsson

Elektronikjätten Ericsson är på väg att få en ny styrelseordförande. Ronnie Leten, som han heter, är ett välkänt styrelseproffs i svenskt näringsliv, bland annat som styrelseordförande i Electrolux Group och SKF.

Leten, som är belgisk medborgare och har en civilingenjörsexamen i tillämpad ekonomi från universitetet i belgiska Hasselt i botten, har sedan 1985 ett mångårigt förflutet inom industrikoncernen Atlas Copco, där har varit verksam som vd och koncernchef så sent som i år.

Han föreslås nu av Ericssons valberedning att efterträda koncernens nuvarande styrelseordförande Leif Johansson, som tidigare i år meddelade att han inte ställer upp för omval i samband med Ericssons årsstämma 2018.

Valberedningen har även för avsikt att föreslå Kurt Jofs, som ny styrelseledamot i Ericsson. Detta efter att nuvarande ledamoten Kristin Skogen Lund meddelat att inte heller hon kommer att vara tillgänglig för omval.

Jofs har tidigare (2003-2008) ansvarat för Ericssons nätverksamhet och är för närvarande styrelseordförande i Tieto.

– Valberedningen har arbetat intensivt och konstruktivt under de senaste månaderna och vi är glada att vi nu kan föreslå en ny styrelseordförande i Ericsson. Valberedningen anser att vi i Ronnie Leten har funnit den rätta personen att ta ställning till som ordförande i Ericsson med erfarenhet och kompetens som kommer att gynna företaget. Ronnie Leten har en mycket stark historia när det gäller värdeskapande. Mr Leten är en mycket skicklig affärsman, tekniskt kunnig och strategiskt mångsidig. Vidare har han stor erfarenhet av digitalisering av stora verksamheter, vilket kommer att vara till nytta för Ericssons fokuserade arbete tillsammans med sina kunder, säger Ericssons valberedningsordförande Johan Forsell, som till vardags är vd för Investor AB) i ett pressmeddelande.

Om rekryteringen av Jofs säger Forsell:

– Med Jofs djupa kunskaper om och bakgrund från telekom och IT-industrin, inte minst från hans tidigare tjänstgöring i Ericsson, tror vi att han kommer att bidra med kompletterande kompetens och erfarenhet till Ericssons styrelse. Med dessa förändringar anser valberedningen att bolaget har rätt förutsättningar att realisera sin långsiktiga potential.

Enligt Forsell har valberedningen även för avsikt att komma med ett antal tilläggsförslag. Dessa kommer att senast att offentliggöras då kallelsen till 2018 års årsstämma i Ericsson går ut.

Ericssonkoncernens valberedning består, förutom av Johan Forssell, Investor AB (valberedningens ordförande), av Bengt Kjell, AB Industrivärden och Handelsbankens Pensionsstiftelse, Christer Gardell, Cevian Funds, Anders Oscarsson, AMF Försäkring och Fonder, Johan Held, Afa Försäkring och Leif Johansson, styrelseordförande.

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till Linköping News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner Linköping Newsappen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ Linköping News på Facebook.

-----

No more pages to load