Malin Grahn, Anna Boholm, Kalle Tegnestedt och Niclas Roos är några av de som ingår i Företagsservice. Bild: Andreas Schander

Här är Linköpings nya företagshjältar

Det ska bli snabbare och enklare för företag att få svar på sina frågor. I dag öppnade kommunen sitt nya kontor med fokus på företagsservice.

Linköpings kommun öppnade i dag sitt nya kontor, Företagsservice, en helt ny funktion för företag som behöver komma i kontakt med kommunen. Företagsservice är ett resultat av tidigare kritik från näringslivet som ibland har blivit slussade till olika förvaltningar för att få hjälp. Nu gäller en kontakt för full service.

Snabba svar

– Det är start i dag med den nya funktionen som ska underlätta, förenkla samt förstå företag, säger Kristina Edlund (S), kommunstyrelsens ordförande.

Den nya servicen består av redan anställda i Linköpings kommun som fortsätter med sina ordinarie arbetsuppgifter men som byter arbetsplats några dagar i veckan så att servicen alltid är bemannad med omkring fem till sex personer.
– Det är för att vi ska ge ett snabbt och konkret svar, säger Anna Boholm som är gruppchef för Företagsservice.

Sitter samlat

Anna Boholm själv har jobbat i Linköping i fem dagar, dessförinnan jobbade hon i Norrköpings kommun. Kommunen kallar Företagsservice för en stor satsning för nu ska det vara slut på att företag slussas runt.

– Företag har varit tvungna att kontakt flera olika instanser, nu ska man kunna kontakta ett ställe och det som också gör att vi kommer att lyckas är att vi sitter samlat på ett ställe, säger Pia Carlgren som är näringslivsdirektör.

Alkohol och bygglov

Företagslotsarna, som sitter placerade i Samhällsbyggnadsförvaltningens lokaler på Drottninggatan, jobbar på med sina ordinarie arbetsuppgifter samtidigt som första prioritet är företagshjälp när näringslivet slår en signal.

– Det kan handla om frågor som rör allt från alkoholtillstånd, markupplåtelse och bygglov till var det finns lediga lokaler och vilka möjligheter det finns att växa som företag i Linköping. Vi kommer också att kunna lotsa till andra aktörer som erbjuder företagsstöd, som till exempel Almi och Nyföretagarcentrum, säger Anna Boholm.