Många faror lurar för en liten taxkille. Foto: Jerry Prütz

Här är största hoten mot din hund just nu

Det finns mycket i din närhet som utgör en fara för din fyrbenta vän. Varje årstid har sina risker och det finns en hel del man bör tänka på även under hösten.

På våren är det risk för ormbett, med sommaren följer getingstick och algblomning och sedan en rad andra faror som gäller året runt, däribland kakao för att ta ett exempel. Men även den mörkare delen av året har sina faror att ta på största allvar.

– Enligt vår statistik sker många skador även under höst och vinter. Trafikskador är den enskilt största dödsorsaken, förmodligen för att det blir mörkare och hundarna syns för dåligt, men även på grund av att jaktsäsongen har startat, säger Stefan Marteliisson, produktspecialist för djurförsäkringar på Svedea, i ett pressmeddelande.

– Som hundägare måste du ständigt vara uppmärksam på vad din hund får i sig när ni är ute. Var alltid noga med att hunden syns ordentligt. Reflexer eller blinkande hundhalsband är helt nödvändigt om ni rör er i trafikerade områden. Och behåll ett bra fästingskydd tills dygnstemperaturen sjunkit under fem plusgrader, säger Stefan Marteliisson.

Se upp för de här sju sakerna:

• Trafiken – inte minst nu under jaktsäsongen.
• Ekollon och hästkastanjer är giftiga att äta och kan i värsta fall leda till döden.
• Giftiga svampar kan vara minst lika farliga för hundar som för människor.
• Giftiga växter som idegran, blomlökar och tuja kan orsaka svåra smärtor.
• Glykollämningar efter bilar ökar under den kallare årstiden och kan vara dödligt giftigt.
• Kakaobark – som ofta används som täckbark i rabatter – kan vara livsfarligt för hundar.
• Fästingar kan utgöra ett hot långt in på hösten, så länge temperaturen håller sig över fem grader.

Källa: Svedea