Den förarlösa bussen Ollie. Bild: Autonomous Mobility.

Här kommer Ollie – första förarlösa bussen

Ollie. Ja, så heter den förarlösa bussen som kan komma att rulla i Linköping redan nästa år.

– Den här typen av transporter öppnar stora möjligheter både för samhället och för enskilda personer, men samtidigt råder en stor osäkerhet kring vad som skulle behövas för att verkligen göra dem nyttiga. Därför finns det ett klart behov av forskning som snabbt kan ge kunskaper och fastställa användarnas behov genom praktiska försök, säger Anna Anund, forskningsledare på VTI (Statens väg- och transportforskningsinstitut), till forskningssajten Nordic Road and Transport Research.


Den förarlösa bussen Ollie. Bild: Autonomous Mobility.

Bussarna ska testas i Vallastaden och i Campus Valla. Och redan i slutet av nästa år kan de första självkörande bussarna börja rulla bland de åtta kvarteren i den nya stadsdelen samt kring universitetsområdet. Syftet med projektet i är att visa hur självkörande, fossilfria bussar kan bidra till människors mobilitet i en modern, tätbebyggd stad.


Förarlösa bussar ska trafikera Vallastaden. Bild: Andreas Schander

Bussarna med namnet Ollie är betydligt mindre än dagens stadsbussar och topphastigheten är 20 kilometer i timmen. Mellan två och fem förarlösa bussar väntas trafikera Linköping. Kanske redan nästa år. Med stor sannolikhet blir det just Ollie som kommer att trafikera Linköping även om det inte är helt klart än.

Projektet är ett samarbete mellan företaget Transdev, VTI, Linköpings universitet, Linköpings kommun, Östgötatrafiken, Science Park Mjärdevi och IBM.

– Vi på Transdev ser autonoma transportsystem som ett komplement till vanlig kollektivtrafik. Dessa tester är viktiga milstolpar i vår strategi att bli det ledande trafikföretaget inom autonoma transportsystem och framtidens mobilitet, säger Christian Monstein, Innovationschef på Transdev Sverige, i ett pressmeddelande.

De förarlösa bussarna i Linköping ska trafikeras i tolv månader, som ett första steg.

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till Linköping News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner Linköping Newsappen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ Linköping News på Facebook.

-----

No more pages to load