IT-skandalen: Generaldirektören förstod inte allvaret

Maria Ågren sparkades som generaldirektör för Transportstyrelsen i samband med den IT-skandal som uppdagades sent under 2015.

Maria Ågren tillträdde som generaldirektör för Tranportstyrelsen under 2015 och efter att den förre generaldirektören Staffan Widlert slutat i februari 2015. I april samma år får IBM uppdraget att ta över datadriften för myndigheten och en månad senare ger Maria Ågren klartecken till att vissa avsteg från de lagar som skyddar känsliga uppgifter, kan göras. Under sommaren samma år gör Säkerhetspolisen en kontroll om överflyttningen av IT-driften gått rätt till. I januari 2016 inleds en förundersökning mot Maria Ågren som sedan får sparken ett år senare i januari 2017.

– Jag förstod inte allvaret förrän jag träffade Säpo i februari 2016, säger Ågren i KU, enligt TT och försätter med att hon som nytillträdd generaldirektör var helt fokuserad på att få verksamheten på Transportstyrelsen att fungera. Hon säger också i KU att hon ”hoppats att problemen skulle snabbt vara lösta”.

Det har även framkommit att säkerhetsfrågor inte varit särskilt högt prioriterade på myndigheten och att både regeringens utredare och Transportstyrelsens internrevisor har även de påtalat brister och risker.

Redan i december 2015 hade Transportstyrelsen gjort en internutredning som påtalat uppenbara risker med att lägga ut IT-driften på entreprenad.

– När man läser den ser man ju att det finns allvarliga risker och brister, sade Transportstyrelsens internrevisor Annette Olofsson när hon frågades ut i riksdagens konstitutionsutskott (KU) om händelserna på myndigheten, som ledde till att generaldirektören Maria Ågren beslutade om avsteg från flera lagar som skyddar hemliga och känsliga uppgifter, berättar TT vidare.

Den förre generaldirektören Staffan Widlert menar att säkerhetsfrågor aldrig varit högt prioriterade på Transporstyrelsen och att det var därför som hans efterträdare Maria Ågren hamnande i en svår situation, rapporterar TT.

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till Linköping News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner Linköping Newsappen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ Linköping News på Facebook.

-----

No more pages to load