I dag blev det klart hur den nya skolan ska se ut. Bild: Andreas Schander

KLART: Så här ska Kungsberget se ut

En ny skola med plats för 1 800 elever ska byggas. Och i dag blev det klart hur skolan ska se ut.

Det blev arkitektbyrån Arkitema med bidraget Laterna Magica som vann tävlingen.

Linköpings kommun genomförde en arkitekttävling där totalt 25 bidrag deltog. I dag beslutade juryn för kommunstyrelsen vilket bidrag som vann. Och det blev det danskbaserade bolaget Arkitema med bland annat kontor i Stockholm som kammade hem tävlingen. Dessutom vann de, förutom att stoltsera med sin byggnad i Tannefors, också en halv miljon kronor i prispengar.

Kungsbergsskolan ska rivas och ersättas med den nya skolan. I hela projektet Nya Kungsberget ska området genomgå en förvandling med bland annat två idrottshallar.

Utbildning, idrott och kultur står i fokus för Nya Kungsberget. Huvudbyggnaden blir omkring 8 000 kvadratmeter stort och ska rymma upp till 1 800 högstadie- och gymnasieelever. Men hela ytan i projektet handlar om cirka 25 000 kvadratmeter där även vissa småbutiker ska få plats.

– Linköping kommer att få ett nytt stadskvarter där barn och ungdomar kommer att kunna mötas kring skolverksamhet, kultur och idrott i en gemensam och helt integrerad anläggning med vackra, levande och inbjudande lokaler, säger Jakob Björneke (S) kommunalråd och tävlingsjuryns ordförande.

Planen är att alla beslut ska vara fattade under 2018 så att den nya skolan kan stå färdig 2021.